Dünya

Eski Tesla çalışanı, araç güvenliği konusunda şüpheli olduğunu söyledi

05 Aralık 2023 15:29

T24 Dış Haberler

 

Eski bir Tesla çalışanı BBC'ye, firmanın sürücüsüz araçlarının halka açık yollarda kullanılacak kadar güvenli olmadığına inandığını söyledi.

Lukasz Krupski, Tesla'nın frenleme ve otonom sürüş yazılımı hakkındaki müşteri şikayetleri de dahil olmak üzere verileri Mayıs ayında Alman Handelsblatt gazetesine vermişti. 

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini savundu. Musk, Cumartesi günü eski adı Twitter olan X'teki bir gönderisinde "Tesla gerçek dünyadaki açık ara en iyi yapay zekaya sahip" dedi. 

Ancak İngiltere'deki ilk röportajında ​​Krupski, BBC'nin teknoloji editörü Zoe Kleinman'a, yapay zekanın Tesla'nın otopilot hizmetini güçlendirmek için nasıl kullanıldığı konusunda endişe duyduğunu anlatırken, "Örneğin otopilot özelliği, destekli direksiyon ve park etme özelliklerini içeriyor; ancak ismine rağmen yine de sürücü koltuğunda elleri aktif olarak direksiyonda olan birine ihtiyaç duyuyor. Donanımın ve yazılımın hazır olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Krupski, şirket verilerinde, belirli bir düzeyde otonom veya yardımcı sürüş teknolojisine sahip araçların güvenli bir şekilde çalıştırılmasına ilişkin gerekliliklere uyulmadığını gösteren kanıtlar bulduğunu söyledi.

Tesla'nın kendi verilerine göre, 2022'nin sonunda Autopilot kullanan ABD'li müşteriler, ortalama olarak her 5 milyon milde bir hava yastığının açıldığı bir kaza yaşadı.