Ekonomi

Eski TCMB Başekonomisti Kara: Enflasyona endeksli tahvil son mermi; daha zor günler için saklanıyor olabilir

Kara, enflasyona endeksli tahvilin faizleri yükselerek sıkılaşmaya yol açacağını belirterek "Bence bu tür bir sıkılaşma etkisi tercih edilmediği için enflasyona endeksli tahvilden şimdilik vazgeçildi" dedi

06 Haziran 2022 11:42

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Hakan Kara, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Piyasalarda çıkması beklenen enflasyona endeksli tahvilin daha zor günler için saklanıyor olabileceğini ifade eden Kara "Şu anda son mermi gibi. Son güçlü mermi kullanabilecek. Daha zor günler için saklanıyor olabilir" ifadelerini kullandı. Şu anda ekonomide bir soğuma istenmediğini dile getiren Kara, "Fakat bir yavaşlama olmadan da nasıl bu cari açık ve enflasyon düşecek?" diye sordu.

"Mevduat faizi yükselecek"

Halk TV'de Mustafa Sönmez'in sunduğu Parametre programına konuk olan Kara Tahvilin çıkması durumunda ilk planda bankalardan mevduat çıkışına yol açacağını söyleyerek şöyle dedi:

"Bankalar arası rekabetten dolayı mevduat faizi yükselecek. Mevduat faizi yükselirse kredi faizleri çıkacak ve genel olarak bir sıkılaşma ortaya çıkacak. Sonuçta da bu büyümeyi yavaşlatacak. Dolayısıyla bence bu tür bir sıkılaşma etkisi tercih edilmediği için enflasyona endeksli tahvilden şimdilik vazgeçildi"