Gündem

Eski sistemde barajı bile geçemeyecek bir kişi, kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi'ne girdi

21 Ağustos 2023 07:52

Üniversiteye daha önce gitmemiş 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjan kapsamında üniversitelere yerleşenlerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanları tartışma yarattı. Bir kişinin 166 puanla Boğaziçi Üniversitesi'ne girmesi tepki çekti.

ÖSYM YKS Yerleştirme sonuçlarının yayınlanmasıyla bölümlerin taban ve tavan puanları da belli oldu. Üniversiteye daha önce gitmemiş olan 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjan kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi dahil birçok üniversitenin, düşük puanlarla öğrenci kabul ettiği ortaya çıktı. 

Eski sistemde, 4 senelik üniversite eğitimi için belirlenen baraj puanı 180 iken, 2023'te daha düşük puanlarla üniversiteye öğrenciler alındı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümüne 166 puanla kabul edilen bir kişinin hikâyesi ise sosyal medyada tepki çekti.

34 yaşından büyük kadınlar için 21 bin 42 kişilik kontenjan

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, daha önce yaptığı bir açıklamada, 34 yaşını doldurmuş ve daha önce hiç üniversite eğitimi almamış kadın adaylar için 21 bin 42 kişilik kontenjan ayrıldığını duyurmuştu.

ODA TV'nin özel haberine göre, 34 yaş üstü kontenjanından faydalanan bir öğrenci, Boğaziçi Üniversitesi Fizik (İngilizce) bölümüne 166 puanla kabul edildi.

Öte yandan aynı bölüme genel yerleştirme kontenjanından giren öğrencilerin en düşük puanı ise 511 oldu. Kontenjanlar arasındaki puan farkı, sosyal medyada tepkilere yol açtı.