Gündem

Eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral Stavridis: Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak Putin'e armağan olur

19 Temmuz 2019 13:09

T24 Dış haberler

Eski ABD Deniz Kuvvetleri Amirali ve NATO Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı James Stavridis, Türkiye'yi NATO'dan çıkarmanın Rusya'nın işine yarayacağını söyledi. 

Stavridis, Bloomberg ve Moscow Times için kaleme aldığı köşe yazısında, "Türkiye'nin Rus füze sistemini alması NATO için büyük bir darbe, ama kritik bir müttefikini kaybetmek daha kötü bir darbe olur" yazdı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile NATO'nun en yetkili komutanı olduğu dönem tanıştığını ifade eden Stavridis, Erdoğan'ın genel olarak "generallere şüphe ile yaklaştığını" ifade etti. 

Emekli amiral, Afganistan, Libya ve Balkanlarda Türk kuvvetleriyle görev yaptığını ve bu süreçte Türk askerini çok profesyonel bulduğunu da yazdı. Stavridis, "NATO'da en büyük ikinci orduya sahip ülkeyi kaybetmek ittifak için çok büyük bir jeopolitik hata olur ve ekledi: "Batı, Türkiye'yi fonksiyon gösteren ve katkı sağlayan bir NATO üyesi olarak tutmalı".

Stavridis, NATO'nun 29 üyesi olduğunu hatırlatarak görüşmelerin Ankara-Washington hattından çıkarılıp Brüksel'e taşınması gerektiğini ifade etti. Emekli komutan NATO'nun Türkiye'yi S-400'lerin alımının bir hata olduğuna ikna etmek için beraber çalışması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.