Dünya

Eski Mossad Başkanı: İsrail'in Filistinlilere uyguladığı 'apartheid'dır

07 Eylül 2023 09:03

T24 Dış Haberler

İstihbarat kurumu Mossad'ın eski başkanı Tamir Pardo, İsrail'in Filistin'e uyguladığının bir tür apartheid uyguladığını söyleyerek, Batı Şeria'daki işgali Güney Afrika'nın yıkılan ırksal ayrımcılık sistemiyle kıyaslayanlar arasına katıldı. 

Associated Press'e konuşan Pardo, İsrail'in Filistinlileri kontrol etmek için hareketlerini kısıtladığına, Yahudi yerleşimcilerin sivil mahkemeleri varken Filistinlilerin askeri yasalar altında yaşadığına dikkati çekti. Pardon, bunun eskiden Güney Afrika'da uygulanan sistemle benzer olduğunu hatırlattı. 

Pardo, "Burada bir apartheid devleti var. Bir bölgede iki halk iki ayrı yasal sistemle yargılanıyorsa, orada bir apartheid devleti vardır" dedi.

"Görüşlerinin radikal olmadığını, bir olgudan söz ettiğini" söyleyen Pardo, "sonsuz işgal" olarak nitelendirdiği sistemin İsrail'in varlığını tehdit ettiği görüşünü de dile getirdi. Pardo, "İsrail ne istediğine karar vermeli. Sınırı olmayan ülkenin sınırları yoktur" diye konuştu.

İsrail'deki iktidar partisi Likud, Pardo'nun yorumlarından "utanması gerektiğini" ifade etti. Partiden yapılan açıklamada, "Pardo, İsrail ve onun ordusunu koruyacağına, onlara çamur atıyor" denildi. Pardo'yu Mossad'ın başına 2011'de Likud'un Genel Başkanı ve Başbakanı Binyamin Netanyahu getirmişti. 

TIKLAYIN | Uluslararası Af Örgütü Türkiye: Milyonlarca Filistinlinin on yıllardır uğradığı ızdırap ve ihlallerin sebebi İsrail’in 'apartheid' rejimidir!