Gündem

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz: Gaye Erkan’ın hiçbir siyasetçiye sadakat borcu yok, halka var

19 Eylül 2023 07:53

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, halefi Hafize Gaye Erkan’ın kendisini atayan siyasetçiye değil, halka sadakat borcu olduğunu belirtti. Yılmaz, “Faiz artışlarının Tayyip Bey’in bilgisi dahilinde olup olmadığı çok önemli” dedi.

Sözcü’de yer alan habere göre, Merkez Bankası başkanları için bağımsızlığın ve sadakatin çok önemli olduğunu, göreve atanan her başkanın sadakat borcuyla işe başladığını ifade eden Yılmaz, “Merkez Bankası başkanlarının devlete ve millete sadakat borcu vardır. Gaye Hanım'ı bu göreve siyasetçi atadı. Ancak kendisinin hiçbir siyasetçiye sadakat borcu yok. Borç devlete ve milletedir. Siyasetçilere en fazla teşekkür borcu olabilir, o borç da muhtemelen ödenmiştir” diye konuştu.

Erkan'ın başkan yardımcılarını değiştirene kadar pek bir şey yapamadığını söyleyen Yılmaz, değişimden sonra olumlu adımlar geldiğini belirterek, büyük sürprizin 750 baz puanlık faiz artışıyla yapıldığını vurguladı. Yılmaz, “Açıkçası Gaye Hanım ve ekibi ben dahil herkesi şaşırttı. Bir gün önce faiz tahminimi soranlara, ‘en fazla yüzde 20 olur, daha fazla da olmaz' demiştim. Yanıldım, 25 oldu. Ancak bu sürpriz Tayyip Bey'e rağmen mi, yoksa onun bilgisi dahilinde mi oldu, önemli olan bu. Bu sorunun yanıtını ilerleyen günlerde göreceğiz” ifadelerini kullandı.