Dünya

Eski Kazakistan Ekonomi Bakanı'nın eşini işkence yaparak öldürdüğü görüntüler ortaya çıktı; aile içi şiddet yasası talepleri yükseldi

31 yaşındaki Saltanat Nukenova, Kasım ayında kocasının akrabalarından birine ait bir restoranda ölü bulunmuştu

03 Mayıs 2024 11:16

T24 Dış Haberler

Eski Kazakistan Ekonomi Bakanı ve iş insanı Kuandyk Bishimbayev'in bir restoranda eşine şiddet uyguladığı görüntüler ortaya çıktı. Dava dosyasına giren ve sosyal medyada yayımlanan görüntüler, ülkede büyük yankı uyandırdı. On binlerce kişi, yeni şiddet yasası çıkarılması çağrısında bulundu. 

44 yaşındaki Bishimbayev'in davası, ülkede internet üzerinden yayınlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor. Kazakistan'daki 19 milyon kişi tarafından kolayca duruşmalara erişilebiliyor. 

Eski siyasetçi 2018 yılında rüşvet suçundan hapse atıldığı için zaten iyi tanınıyordu. Affedilmeden önce 10 yıllık cezasının iki yıldan az bir kısmını hapiste geçirmişti.

Bishimbayev, geçen Kasım ayında ölümünün ardından eşine işkence etmek ve onu öldürmekle suçlanıyordu. Haftalarca masum olduğunu savunan Bishimbayev, geçen ay mahkemede eşine şiddet uyguladığını ve "istemeden" ölümüne neden olduğunu kabul etti.

31 yaşındaki Saltanat Nukenova, Kasım ayında kocasının akrabalarından birine ait bir restoranda ölü bulunmuştu.

Dava dosyasından internete yansıyan kamera görüntüleri, dört çocuk babası sanığın eşini saçlarından sürüklediğini ve ardından yumruklayıp tekmelediğini gösteriyor. Söz konusu görüntüler kaydedildikten saatler sonra Nukenova beyin travmasından öldü. 

Bishimbayev'in avukatları, başlangıçta Nukenova'nın kafasına aldığı darbeler sonucu öldüğünü gösteren tıbbi kanıtlara itiraz etmişti. Ayrıca Nukenova'yı "kıskanç ve şiddete eğilimli" olarak tasvir ettiler. Ancak restoranın güvenlik kameralarından alınan ve mahkemede izletilen hiçbir videoda Nukenova'nın Bishimbayev'e saldırdığı görülmedi.

Nukenova'nın trajik ölümünün ardından ülkede on binlerce kişi aile içi şiddet faillerine karşı daha sert tedbirler alınması çağrısında bulunan bir dilekçeyi imzaladı. İmzalar, senatörlerin geçen ay "Saltanat Yasası" olarak adlandırılan eş istismarı yasalarını sertleştiren bir tasarıyı onaylamasıyla sonuçlandı.