Dünya

Eski istihbarat yetkilileri: Trump'ın gizli belgeleri tuttuğu belirtilen Mar-a-Lago yabancı casuslar için bir mıknatıs gibi

08 Eylül 2022 07:27

T24 Dış Haberler

ABD'li eski istihbarat yetkilileri, Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan çıkarılmaması gereken gizli belgeleri tuttuğu iddia edilen konutunun içinde bulunduğu Florida'daki Mar-a-Lago kulübünün 'yabancı casuslar için bir mıknatıs gibi' olduğunu belirtti. 

Britanya'nın önde gelen yayınlarından The Guardian, eski istihbarat yetkililerinin Mar-a-Lago'nun yabancı ülkelerin istihbaratını bir 'mıknatıs gibi' çektiğini söylediğini yazdı.

Eski CIA Direktörü John Brennan, MSNBC'ye yaptığı açıklamalarda, ''Devletteki güvenlik profesyonellerinin, eski meslektaşlarımın görülmüş olabilecek hasar karşısında başını salladığına eminim'' dedi.

Brennan, ''Mar-a-Lago'nun son 18-20 ay boyunca Rus istihbaratı veya başka ülkelerin istihbarat servisleri tarafından hedef alındığına eminim. Bahsi geçen gizli belgelerin bulunduğu odalara girdilerse kopyalarını yapmışlardır'' diye konuştu.

FBI Karşı İstihbarat Birimi'nin eski direktör yardımcısı Peter Strzok da, ''Çin'in, Küba'nın, İran'ın ve kesinlikle Rusya'nın: İşini yapabilen herhangi bir istihbarat servisi kesinlikle Mar-a-Lago'ya girmeye çalışıyordu ve hâlâ da çalışıyor'' dedi.

Ulusal İstihbarat Direktörü'nün Ofisi'nin konuyla ilgili bir 'hasar kontrol' çalışması yürüttüğü belirtildi.

Geçen ay Organised Crime and Corruption Reporting Project, Ukrayna asıllı bir kadının sahte kimlik kullanıp kendini Rothschild bankacılık hanedanının varisi olarak göstererek kulübe girmeyi ve siyasetçilerle sohbet etmeyi başardığını aktarmıştı. Inna Yashchyshyn isimli göçmen kadının bir casus olduğuyla ilgili bir kanıta rastlanmadı.

FBI, 8 Ağustos'ta eski ABD başkanı Trump'ın evini basmış ve kutularca dökümana, Beyaz Saray'dan izinsiz çıkarılmış gizli belgeler oldukları gerekçesiyle el koymuştu. 

The Washington Post bu hafta yayımladığı haberde baskında  başka bir devletin nükleer savunma kapasitelerine dair belge bulunduğunu belirtti.