Dünya

Eski iklim bilimci Claudia Sheinbaum, Meksika'nın ilk kadın Devlet Başkanı oldu

Seçime giden süreçte şiddet durmamış, 30 farklı aday öldürülmüştü

03 Haziran 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Eski iklim bilimci Claudia Sheinbaum, büyük bir farkla Meksika'nın ilk kadın devlet başkanı oldu. Sheinbaum, 1 Ekim'de eski Başkan Andrés Manuel López Obrador'un yerine geçecek.

Başkent Meksika'nın eski belediye başkanı olan Morena Partisi adayı Sheinbaum'un yüzde 58 ila yüzde 60 arasında bir oy aldığı açıklandı. 

Eski bir enerji bilimcisi olan Sheinbaum, Obrador'un yaptığı "ilerlemeleri" devam ettireceğini ve giden başkanı çok popüler yapan refah programlarını daha da geliştireceğini söyleyerek devamlılık sözü verdi.

Ancak zafer konuşmasında bu Meksika seçimini öncekilerden ayıran özelliklerin de altını çizdi. Kendisini alkışlayan seçmenlere "200 yıllık tarihinde ilk kez Meksika'nın ilk kadın başkanı olacağım" dedi. 

Yeni başkan, sözlerini, "Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım" diyerek sonlandırdı. 

Kampanya dönemi boyunca 30 aday öldürüldü

Seçim sonucunda devlet başkanlığının yanı sıra 20 bin farklı sandalye ve ofis yeni sahibini bulacak. Kampanya dönemi, Meksika tarihinin en kanlılarından biri oldu. 30 aday öldürüldü, yüzlercesi kendi adaylarını seçtirtmek isteyen suç gruplarının baskılarına dayanamayıp çekildi. 

Sheinbaum, 2014'te Morena'yı kuran popülist Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un aldığı destekten faydalandı. Sheinbaum, selefinin politikalarını sürdüreceğini söyledi. Bu politikalar arasında yaşlılara ve bekar annelere para transferi, yoksul bölgeler için altyapı projeleri ve ordunun iç güvenlikteki rolünün artırılması bulunuyor. 

Pazar günü yapılan seçimlerde yaklaşık 100 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyordu ve aşırı sıcaklara rağmen oy kullanma merkezlerinin önünde büyük sıralar oluştu.