Dünya

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, milletvekili adayı olacağını açıkladı

2012-2017 yılları arasında Fransa'nın cumhurbaşkanlığını yapan Hollande, rekor düzeyde popülerlik kaybıyla görevinden ayrılmıştı

16 Haziran 2024 10:10

T24 Dış Haberler

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Hollande, milletvekili adayı olacağını duyurdu. Fransa aşırı sağının Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki zaferinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron parlamentoyu feshederek erken seçim ilan etmişti. 

2012-2017 yılları arasında Fransa'nın cumhurbaşkanlığını yapan Hollande, rekor düzeyde popülerlik kaybıyla görevinden ayrılmıştı.

Hollande; aşırı sağın yükselişine karşı seçimler için kurulan ve sosyalistler, sert sol, Yeşiller ve komünistleri içeren sol bir grup olan Yeni Halk Cephesi'nin güneybatı Correze departmanından milletvekili olarak aday olacağını söyledi.

Hollande, "Fransa'da aşırı sağın iktidara gelmemesi için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız" diyerek yeni geniş sol ittifakı desteklemişti.

Sosyalist Parti resmî olarak bu hamleye soğukkanlı bir tepki verdi ve seçim komisyonu başkanı Pierre Jouvet adaylığı "not ettiklerini" söylemekle yetindi. Ancak adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir parti yetkilisi, bu haber karşısında "yıkıldıklarını" söylerken bir yandan da durumu kabul etti ve "Mümkün olan en geniş sol kanadı istediğimizi söylemiştik" dedi. 

İlk tur seçimler 30 Haziran'da, ikinci tur ise 7 Temmuz'da yapılacak.

Yeni sol koalisyon ilk krizini Jean-Luc Melenchon liderliğindeki solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden bazı önde gelen milletvekillerinin yeniden aday gösterilmediklerini fark etmelerinin ardından yaşamıştı.