Ekonomi

Eski FDIC Başkanı William Isaac'ten banka uyarısı: Bu iflaslar devam edecek

ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD bankacılık sisteminin dirençli olduğunu söyledi

14 Mart 2023 06:02

ABD'de 3 bin bankanın iflasına yol açan 1980'lerdeki bankacılık krizinde Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun eski başkanı olan William Isaac, Silicon Valley Bank'ın çöküşünün daha çok bankanın batmasına neden olacağını ileri sürdü.

1981'den 1985'e kadar FDIC başkanı olarak görev yapan Isaac, görev süresi boyunca bankacılık krizi nedeniyle ortaya çıkan durumu yönetmek zorunda kalmıştı. Üst düzey eski yönetici, şu anki "krizin" 1980'lerdekine çok benzediğini söyledi.

"İflaslar devam edecek"

William Isaac, Politico'ya yaptığı değerlendirmede, "Hiç şüphem yok ki bu iflaslar devam edecek. Daha ne kadar olacak? Bilmiyorum" dedi.

FDIC tarafından sigortalanan bin 600'den fazla banka 1980 ile 1994 yılları arasında iflas etmiş veya destek verilerek kurtarılmak zorunda kalmıştı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'na göre, 1980'lerdeki bankacılık krizi sırasında yaklaşık 3 bin banka ve tasarruf şirketi iflas etmişti.

"ABD bankacılık sistemi güvenli ve dirençli"

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen CBS'nin "Face the Nation" programında, "Amerikan bankacılık sistemi gerçekten güvenli ve dirençli. 2008 mali krizinin ardından, yeni kontroller uygulamaya kondu, daha iyi sermaye ve likidite denetimi yapıldı ve bunlar salgının ilk günlerinde test edildi" dedi.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, SVB'nin çöküşünün "geniş çapta sistemsel bir soruna" yol açacağından şüphe duyduğunu söyledi.

Bloomberg'e konuşan eski Bakan, "Eğer bu (kriz) makul bir şekilde ele alınırsa, bunun sistemsel bir risk kaynağı olacağını düşünmüyorum" dedi.