Ekonomi

Eski DPT Müsteşarı Tigrel: Dolaylı vergiler adil vergiler değil, kazanan çok vergi ödesin

25 Aralık 2023 10:01

Eski Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ali Tigrel, krizden çıkış için DPT’nin tekrar kurularak planlı ekonomiye geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Tigrel, "Dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının mutlaka arttırılması lazım. Yani daha çok kazanan çok daha fazla ödesin" dedi. 

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'e konuşan Tigrel, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları olduğunu belirterek, "Mesela Türkiye'nin dış borçları aşırı yüksek. 2011’in son çeyreğinden itibaren Türkiye adeta bir dış borç patlaması yaşadı. Toplam faktör verimliliğinin düşüklüğü, büyüme hızını aşağı çekiyor. Dış borçlanma ile sağlanan kaynaklar da her zaman doğru yerlerde kullanılmıyor. Kronik bir sürü sıkıntının yanında bir de ekonominin giderek göze çarpan iki ciddi yapısal sorunu var. Birincisi yüksek katma değerli üretimin dışlanması, diğeri de dış ticarete konu mal üretmeyen inşaat sektörünü, ne pahasını olursa olsun lokomotif sektör olarak gören zihin yapısı" dedi.

Türkiye'nin ekonomide birçok radikal tedbir alması gerektiğini vurgulayan Tigrel, şunları söyledi:

"Büyüme dostu olmayan dolaylı vergiler yerine dolaysız vergilerin arttırılması yoluna gidilmelidir. Dolaylı vergiler adil vergiler değil. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı çok yüksek. Dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının mutlaka arttırılması lazım. Yani daha çok kazanan çok daha fazla ödesin.