Gündem

Eski Dışişleri Müsteşarı Özden Sanberk: İran tüm bu karmaşadan belki etkilenmeden çıkacak tek ülke

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian, 31 Ekim’de Doha’da Hamas lideri İsmail Haniye ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

09 Kasım 2023 12:15

Eski Dışişleri Müsteşarı Özden Sanberk, Gazze'de yaşananlara değindiği yazısında, Orta Doğu'da oluşan hiçbir siyasi, strateji ve güvenlik krizinin İran'ın politikaları anlaşılmadan değerlendirilemeyeceğini belirterek, "İran sıradan bir Orta Doğu ülkesi değil. Çok gerilerden bu günlere uzanan bir kültür derinliğine sahip. İslam dünyasında Şiiliğin 1400 yıldan beri tartışmasız lideri. Zengin petrol ve doğal gaz yatakları enerjide bağımsızlığını sağlıyor.

Büyük nüfusu, güçlü ordusu, modern silahlanma ve yüksek teknoloji kapasitesi olan ve nükleer güç olma eşiğinde bulunan bir devlet" diye yazdı.

İran'ın bölgede topyekûn bir savaş istemediğini savunan Sanberk, "İran’a gelince tüm bu karmaşadan belki etkilenmeden çıkacak tek ülkenin İran olacağı söylenebilir. İran bölgede sahip olduğu siyasi nüfuz ve gücünü korumayı ve rakipleri, bölgedeki savaştan kaynaklanan sorunlarla zayıfladığı ölçüde nüfuzunu arttırmayı hedefliyor. Ayrıca bölgedeki karmaşanın kendi nükleer çalışmalarını daha rahat sürdürmesine imkân vermesini gözetmek; bu nedenlerle de bu ateşin kendisini bölgede topyekun bir savaşa sürüklememesine itina etmek; diplomasisini de Amerika’nın bölgeyi terk etmesi yönünde yoğunlaştırmak İran’ın hedefleri arasında sayılabilir" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...