Gündem

Eski Dışişleri Müsteşarı Loğoğlu: Trump, Ortadoğu'da savaşlar sürsün istiyor

"Ankara'nın tepkisi doğru fakat Şam'la ilişkileri tekrar kurmanın tam zamanı"

22 Mart 2019 09:24

Türkiye'nin emekli  Washington Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma" kararını değerlendirdi. Loğoğlu, Trump'ın İsrail'de yapılacak olan seçimlerde "Binyamin Netanyahu'nun seçimleri kazanmasını istediğini" ve "Ortadoğu savaşların sürmesini" istediğini ifade etti.

 Loğoğlu'nun Twitter üzerinden yaptığı değerlendirme şöyle: 

"Kudüs'ten sonra Trump, Golan çıkışıyla bu defa da uluslararası hukukun temel ilkelerinden 'toprak bütünlüğü' esasına meydan okuyor. Bibi N. seçimleri kazansın istiyor. Ortadoğu'da savaşlar sürsün diyor. Ankara'nın tepkisi doğru fakat Şam'la ilişkileri tekrar kurmanın tam zamanı."

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin 52 yıl sonra İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımasının zamanının geldiğini söyledi. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgenin istikrarı ile İsrail devleti için stratejik ve güvenlik açısından kritik öneme sahip Golan Tepeleri'nde İsrail Egemenliğini ABD'nin 52 yıl sonra tamamen tanımasının vakti geldi" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise kısa süre içinde yine Twitter hesabından "İran'ın Suriye'yi bir platform olarak kullanarak İsrail'i yok etmek istediği bu sıralarda Trump cesurca İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyor" diye yazarak Trump'a teşekkür etti.