Ekonomi

Eski Dallas Fed Başkanı: Bankacılık krizi daha yeni başlıyor

03 Mayıs 2023 16:31

2015-2021 yılları arasında Dallas Fed başkanı olarak görev yapan Robert Kaplan, ABD'de bölgesel bankaların yaşadığı krizin bitmekten çok uzak olduğunu belirterek "Daha yeni başlıyor" değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg'deki göre Kaplan, bankacılık sektöründeki durumun "anlaşılandan çok daha ciddi olabileceğini" söyledi. Kaplan, bu nedenle Fed'in faiz artırımlarını durdurmasını ancak "şahin" tutumunu koruması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

UniCredit CEO'su Andrea Orcel ise ABD'de Silicon Valley ve First Republic bankalarında olduğu gibi birçok kurtarma operasyonuna gerek duyulabileceğini söyledi.

Ne olmuştu?

Mart ayında Silicon Valley Bank ve Signature Bank'in iflaslarının ardından gündeme gelen ancak büyük bankalardan aldığı 30 milyar dolarlık mevduat yardımıyla ayakta kalan First Republic Bank'in hisseleri, beklenenden kötü bir bilançonun ardından geçen hafta yüzde 75 düşmüş ve banka JP Morgan Chase tarafından satın alınmıştı.

First Republic, ülke tarihinin en büyük ikinci bankacılık iflası olarak kayıtlara geçmişti.

ABD'de bölgesel bankaların hisselerinde yaşanan düşüşler salı günü de devam etmiş ve birçok bankadaki düşüş yüzde 10'u aşmıştı.