Dünya

Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, 8 Ocak saldırılarından sonra ilk kez ülkesine dönüyor

Bolsonaro, görevi devretmesine günler kala ABD'ye gitmiş ve dönmemişti

30 Mart 2023 08:08

T24 Dış Haberler

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aralık sonunda görevi Luiz Inácio Lula da Silva'nın devralmasından bu yana ilk kez ABD'den ülkesine dönüyor. 

Aşırı sağcı siyasetçi, destekçilerinin 8 Ocak'ta Yüksek Mahkeme, Kongre ve Devlet Başkanlığı binalarını basmasından bu yana da ilk kez Brezilya'ya ayak basmış olacak. 

ABD'nin Florida eyaletinde uçağa binmeden önce gazetecilere açıklamada bulunan Bolsonaro, Lula'ya karşı muhalefete liderlik etmeyeceğini belirtti. 

Bolsonaro CNN'e verdiği söyleşide "tecrübeli kişi" olarak Liberal Parti'ye yardımcı olacağını ve gelecek sene yapılacak yerel seçimlerden önce Brezilya'yı gezerek kampanya yapacağını söylemişti. 

Orlando'da havalimanı terminaline girdikten sonra Bolsonaro, destekçileriyle fotoğraf çektirdi. 

Memleketi Brezilya'da Bolsonaro hakkında çeşitli soruşturmalar yürütülüyor; bunların arasında 8 Ocak saldırılarını ateşleyip ateşlemediğine dair bir soruşturma da var. 

Bolsonaro, geçen ekimde, yakın geçen devlet başkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra Lula'nın yemin törenine 2 gün kala, 31 Aralık'ta Florida'ya uçtu ve 6 aylık ABD turist vizesine başvurdu.

BBC, siyasi olarak kutuplaşmış Brezilya'da Bolsonaro'nun dönüşünün nasıl bir etki yaratacağını öngörmenin zor olduğunu belirtti.