2019’da "Hepimizin itibarını yükseltiyor" diye tanıtılan Yunus Emre Enstitüsü'nde eski başkan yurt dışına kaçarken, vakfın bazı malları almış gibi gösterip sahte fatura düzenlediği iddia edildi.
Türkiye’nin kültürel mirasını ve Türk dilini yurt dışında tanıtmak için kurulan Yunus Emre Enstitüsü’nde sular durulmuyor.
2016 yılından bu yana başkanlığını yapan Şeref Ateş’in 2020 ve 2023’ü kapsayan dönemdeki işlemleri büyük bir yolsuzluk iddialarını beraberinde getirdi.
Nefes gazetesinin haberine göre; bu tarihler arasında yurt dışında çok sayıda alım yapan enstitünün sahte faturalar ile bazı malları almış gibi gösterdiği ancak gerçekte alınmadığı öne sürülüyor.
16-17 milyon dolarlık sahte fatura
Ayrıca yapılan yardımların da kağıt üzerinde olduğu ve sahte faturalar ile milyonlarca liranın kaybolduğu tahmin ediliyor. İlk belirlemelere göre sahte faturaların toplamı 16-17 milyon dolar civarında ancak soruşturma ve MASAK raporu kapsamında bu rakam daha da artabileceği kaydedildi.
İhaleleri yaparken yasal mevzuatı delmek için çeşitli formüller kullandığı da belirlenen Ateş’in Almanya’ya kaçtığı düşünülüyor. Aralarında enstitü yönetiminin eski mensuplarının ve ve bazı şirket sahiplerinin de bulunduğu 18 kişinin ‘haksız kazanç’ gerekçesiyle gözaltına alındığı soruşturma 2 de istifayı beraberinde getirmişti. (Nefes)