Dünya

Eski Avustralya Başbakanı Gillard: Avustralya eninde sonunda cumhuriyet olacak ama aceleye gerek yok

Avustralya'nın Başbakanı Albanese, Kral III.Charles'ın tahta yükselişinin birçok kişiyi şaşırttığını söylemişti

16 Eylül 2022 14:47

Eski Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından Avustralya'nın nihayetinde cumhuriyet olacağını ancak İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth)'nden ayrılmak için acelesi olmadığını söyledi.

The Guardian'ın haberine göre, Gillard, herkesin monarşiye bakışının farklı olduğunu ancak Kraliçe'nin 'kaotik ve parçalanmış' dünyada devamlılığı temsil ettiğini söyledi. Eski Başbakan, her zaman Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün değişime neden olabileceğini düşündüğünü söyledikten sonra "Avustralya'nın da anayasal düzen hakkında daha farklı bir görüş ortaya çıkaracağını düşündüm" dedi. 

Avustralya'nın geleceği hakkında konuşmaya devam eden Gillard, "Ama, aceleye gerek yok. Kesinlikle Başbakanı'nın söylediğini destekliyorum. Şu an böyle bir karar için çok erken" ifadelerini kullandı.

Başbakan, referandum ihtimalini reddetmedi

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, daha öncesinde Avustralya'nın cumhuriyet olması için referandum düzenlenmesi fikrini desteklediğini belirtmişti.

Kraliçe'nin ölümünün ardından görüşleri sorulan Başbakan, referandum kararını şu an tartışmanın "uygun" olmadığını belirttikten sonra "Birçok insan, Kral III.Charles'ın otomatik bir şekilde nasıl tahta yükseldiğine şaşırdığını bana söyledi. Bence bu durum, sahip olduğumuz sistem üzerinde uzun süre düşünmemiz için bir şans" değerlendirmesini yapmıştı.

Albanese, yeniden seçilmesi halinde referandum düzenleme ihtimalini reddetmemişti. 

1952 yılından bu yana Commonwealth üyesi ülkelerin devlet başkanı olan Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü, bazı üye ülkeler arasında cumhuriyet tartışmasını yeniden başlattı. Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne, ülkesini, İngiliz monarşisinden ayrılmak için üç yıl içerisinde referanduma gideceğini açıklamıştı.