Gündem

Eski AKP milletvekili ve Karar yazarı Ocaktan'dan tanzim satış değerlendirmesi: AK Parti ilkelerine aykırı, rasyonel değil

"Böylesi devletçi uygulamalar Rusya’da bile çoktan tedavülden kalktı..."

13 Şubat 2019 10:38

ESki AKP Bursa Milletvekili ve Karar yazarı Mehmet Ocaktan, artan sebze ve meyve fiyatlarının ardından hükümetin aldığı "tanzim satış noktaları" hakkında değerlendirmede bulundu. Ocaktan alınan bu kararın AKP'nin ilkelerine aykırı olduğunu söyleyerek, "Dünyadaki ekonomik gidişat açısından da çok rasyonel bir tutum da değildir" ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önüne geçeceğini duyurduğu tanzim satışları devam ediyor. Gelinen noktada büyük ve küçük market zincirleri de tanzim fiyatlarından satışa başladı. Ancak, marketlerdeki satışlarda 3 kilo sınırı var.

Ocaktan'ın "Patlıcan biber kuyruğu izlemek eski bir nostalji..." başlığıyla (13 Şubat 2019) yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Hatırlayalım, AK Parti 2002 seçim beyannamesinde dönemin iktidarlarının gerek ekonomide, gerekse demokraside sergiledikleri başarısızlıkları eleştirirken şöyle diyordu: “Uygulanan yanlış politikalar yüzünden, sağlıklı bir özelleştirme gerçekleştirememiş, devletin ekonomideki rolü azaltılamamış, servetin toplum kesimleri arasındaki dağılımında adalet sağlanamamıştır. Kamu yönetiminde yolsuzluk ve siyasal çürüme bakımından ise ülkemiz ön sıralarda yer almaktadır.

Milletimizin teşebbüs gücü, ekonomik gelişmenin en önemli kaynağıdır. Devletin ekonomideki temel rolü, piyasalarda serbest rekabet koşullarını sağlamak ve teşebbüs gücünün önündeki engelleri kaldırmaktır.”

AK Parti’nin yola çıkarken ilkeselleştirdiği gibi, devletin ekonomideki rolü serbest piyasa koşullarını sağlamak ve teşebbüs gücünün önündeki engelleri kaldırmaktır. Dolayısıyla şimdi gelinen noktada hükümetin tanzim satış mağazaları açması AK Parti’nin ilkelerine aykırı olduğu gibi, dünyadaki ekonomik gidişat açısından da çok rasyonel bir tutum da değildir.

Eğer piyasalarda bir sorun varsa, yani rekabet koşullarını ihlal eden ve haksız kazanç sağlayan bir durum söz konusu ise, devletin görevi kuralları işletmek ve ortadaki problemi çözmektir. Devlet de zaten bunun için vardır. Ortada bir şikayet olduğuna göre, demek ki devletin kurumları görevlerini yeterince yerine getirmiyor demektir.

Ancak hemen belirtmek gerekiyor ki, devletin görevini yerine getirememesinin alternatifi piyasayı ‘eski Türkiye’de olduğu gibi yeniden devletleştirmek olmamalıdır. Artık böylesi devletçi uygulamalar Rusya’da bile çoktan tedavülden kalkmış bulunuyor. Dünyanın gittiği istikametin tersine gidemeyeceğimize göre, ekonomik gerçeklikler neyi gerektiriyorsa onu yapmak durumundayız.

Yazının tamamı için tıklayın