Elvan Yılmaz
Yargıtay 5. Ceza Dairesi , görev süresi bitmeden 2018 yılında Çorum Belediye Başkanlığı'ndan istifa eden AKP'li Muzaffer Külcü ve yardımcısının da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında rüşvet ve irtikâp suçlarından yeniden yargılama yolunu açtı.
2012 yılında ihaleye fesat ve irtikâp suçlarından dönemin belediye başkanı Muzaffer Külcü ile FETÖ’den yargılanan AKP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özler ve Abdülaziz Layık, belediye başkan yardımcısı Alper Zahir ile birlikte 9 kişiye dava açılmıştı. İddianamede rüşvet pazarlığı ayrıntısıyla yer almış, daha sonra davaya konu ses kayıtları delil sayılmayarak beraat kararı verilmişti.
Davanın 8. duruşmasında 15 Temmuz'dan sonra görevinden ihraç edilen ve tutuklanan Cumhuriyet Savcısı Osman Göl’ün talebi ile beraat kararı çıktı. Beraat kararı verilmesini ve delillerin suç unsuru teşkil etmediğini söyleyen savcı Göl önce açığa alındı, daha sonra FETÖ üyesi olduğu gerekçesi ile tutuklandı.
Muzaffer Külcü'nün avukatları ise, yeni bir seçim sürecine girildiğini belirterek, davanın uzatılma girişimlerinin kötü niyetli olduğunu ileri sürdü. 9 kişi rüşvet ve irtikâp suçundan beraat etti. Külcü’nün, kazandığı ihale nedeniyle açıktan para istediği ve olumsuz yanıt aldığı firma sahibiyle yaptığı konuşmalar, istenen paraların tehdit sonucu firmaya çeklerle ödetildiği, ödemeye başta yanaşmayan firmanın işlerinin engellendiğine ilişkin ses kayıtları da mahkemeye sunuldu.
"Ses kayıtları delil olarak kabul edilmedi"
Çorum Başsavcılığı, bir bölümü bizzat firma sahibi tarafından, cep telefonu ile kaydedilen konuşmaların Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 21 Haziran 2011 tarihli, “Hâkim kararı olmasa da rüşvet suçuyla ilgili bir daha delil elde etme imkanı olmadığından ses kayıtları delil kabul edilmelidir” kararı doğrultusunda delil değerinin olduğunu vurguladı. Fakat ses kayıtları delil olarak kabul edilmedi.
Savcılık, 12 Haziran 2012 tarihli iddianamesinde, irtikâp suçunu 3 ihalede 3 kez işlediği iddia edilen Külcü’nün 15 yıldan 30 yıla, ihaleye fesat karıştırma suçundan da 5 yıldan 12 yıla kadar hapsini istedi. Diğer sanıkların ise irtikâp ve ihaleye fesat karıştırma suçlarından 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. İddianamede, 3 ayrı ihalede yaşananlar, ayrıntılı biçimde anlatıldı.
İddianamede, Bestaş firmasının sahibi Halil İbrahim Çalış’ın 4 Haziran 2010’da Çorum Belediyesi’nin tretuar yapım ihalesine girdiği, en uygun teklifi vermesine rağmen kazanamaması üzerine Kamu İhale Kurumu’na başvurarak, ihaleyi kazandığı ifade edildi.
Bunun ardından Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zahir’in belediyeye çağırdığı Çalış’a “Tretuar yapım işi ihalesinde en düşük tekliften 80 bin lira daha fazla rakam ile ihaleyi aldınız, aradaki 80 bin TL’lik farkı Başkan Külcü istiyor. Bana eğer bu parayı vermezsen, senin için büyük sorun olur. Hak edişini alamazsın, işi teslim edemezsin. Önüne birçok engel çıkar” şeklinde tehditte bulunduğu, “Senden nakit istemiyoruz, uzun vadeli çek yazarsın. Biz de vereceğimiz yerlere veririz” dediği aktarılmıştı.
Yargıtay'ın yeniden yargılama kararı verdiği eski başkan Külcü avukatlık ofisi açtı.
Sayıştay: Belediye borçlanma limitini aştı
Sayıştay Başkanlığı'nın Çorum Belediyesine ait 2018 yılı raporuna göre belediye son bir yıl içerisinde borçlanma limitini aştI. 31 Mart’a kadar belediye başkanlığına vekâlet eden Zeki Gül’ün belediyenin borç limitini aştığı Sayıştay raporları ile belgelendi.
CHP’li Belediye Meclis Üyesi ve Grup başkanı Tuncay Yılmaz’ın açıkladığı Sayıştay raporuna göre; Çorum Belediyesi’nin 2018 yılından 414 milyon 638 bin TL borcu bulunuyor.