Ekonomi

Eski ABD Hazine Bakanı: Fed faizi yüzde 6'nın üzerine çıkarabilir

Fed faizi, yüzde 3.75-4.00 aralığında bulunuyor

06 Kasım 2022 11:40

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Fed'in enflasyonu bastırmak için faizi yüzde 6'nın üzerine çıkarma riski olduğunu belirtti.

Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre Summers, Fed'in politika faizini piyasanın beklediği seviyenin yukarısına çıkarma ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Summers, "Bu benim beklediğim bir şey değil ama Fed faizi yüzde 6 ya da daha üstü bir seviyeye çıkarırsa şaşırmam" diye konuştu.

Fed’in politika faiz aralığını yüzde 3-3.25’ten yüzde 3.75-4.00’e çıkardığı kasım ayı toplantısından sonra  konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, “Son toplantımızdan bu yana gelen veriler, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olabileceğini gösterdi” dedi.

“Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken” diyen Powell, “Bir sonraki toplantıda veya ondan sonraki toplantıda” faiz artışlarının hızını yavaşlatmanın uygun olabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD'de açıklanan son veri olan eylül ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 8.2 olarak gerçekleşmişti. ABD'de tüketici enflasyonu haziran ayında yıllık bazda yüzde 9.1'e çıkarak zirveyi görmüştü.

 

 

  •