Dünya

Eski ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 2020'de Türkiye'de hiçbir hükûmet yetkilisiyle görüşmeden yaptığı tartışmalı İstanbul ziyaretini anlattı

25 Ocak 2023 17:56

T24 Dış Haberler

ABD'de Donald Trump döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan Mike Pompeo, 2020'nin Kasım ayında Türkiye'ye yaptığı ve hiçbir hükûmet yetkilisiyle görüşme yapmadan döndüğü İstanbul ziyaretinin perde arkasını anlattı.

Pompeo'nun "Never Give an Inch: Fighting for the America I Love"  isimli henüz yayımlanmayan hatıratının Türkiye ile ilgili bölümlerini Twitter üzerinden paylaşan gazeteci Ragıp Soylu, eski bakanın bu ziyarette Türk yetkililerle İstanbul'da görüşmek istediğini, ancak yetkililerin kendisini Ankara'ya çağırdığını yazdığını aktardı.

Pompeo, ziyarette sadece St. George Kilisesi'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmüştü. Bakan ayrıca gazetecilerin Türkiye ziyaretinin nedenine dair sorularını yanıtsız bırakmıştı.

Kitapta Pompeo, ''Kasım 2020'de Ortodoks kilisesinin başı Bartholomeos'u ziyaret ettim. Bu kiliseye dünya çapında 300 milyon kişi bağlı. Türk hükûmeti kiliseyi tehdit ediyor, bu yüzden İstanbul gezimde hiçbir Türk hükûmet yetkilisiyle görüşmemeye özen gösterdim'' ifadelerini kullandı.

'''Bu basit bir mesajdı: bu kilise bağımsız, devletten ayrı ve özgür kalmalıdır'' yazan Pompeo, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mutlu olmadılar ama Ortodoks dünyası, ABD'nin Tanrı'nın verdiği inançlarını koruma haklarını desteklediğini anladı'' değerlendirmesinde bulundu.

TIKLAYIN - Eski ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Erdoğan ve Pence'in görüşmesi uzayınca Beştepe'de kapıyı kırmaya çalıştım

'Yunanistan ile bağlarımızı güçlendirdim'

Pompeo, ayrıca kitapta ABD-Yunanistan ilişkilerinin gelişmesinde de önemli rol oynadığını belirtti. Trump dönemi bakanı, ''1970'lerde kudurmuş bir şekilde ABD karşıtı olan ancak şimdi bizi ortak gören bir ülke olan Yunanistan ile bağlarımızı nasıl güçlendirdiğimizden özellikle gurur duyuyorum'' ifadelerini kullandı.

Kasım 2020'de yazdığı bir mektupta Yunanistan'ı 'bölgenin istikrar direği' diye nitelendirdiğini hatırlatan Pompeo, ''Türkiye'yi "hesaplı provokasyonlarına son vermeye ve Yunanistan ile derhal istikşafi müzakerelere başlamaya" çağırdım'' yazdı ve ekledi:

'Bir ABD dışişleri bakanı en son 1970'lerde Henry Kissinger zamanında ABD'nin Yunanistan'a verdiği desteği böylesine açık bir şekilde açıklamıştı ve Yunanlılar sözlerimden çok etkilenmişlerdi. Yunanistan'a yaptığım iki gezi de bu ilişkinin ABD için önemini pekiştirdi'