Dünya

Eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger anlattı: Putin en çok hangi eski Sovyet liderine benziyor?

Kruşçev ve Stalin

22 Temmuz 2022 10:42

T24 Dış Haberler

2. Dünya Savaşı sonrası dönemin en etkili diplomatlarından kabul edilen eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği liderlerinden en çok Nikita Kruşçev'e benzettiğini ifade etti.

Almanya'nın çok satan haber dergisi Der Spiegel'e konuşan Kissinger, "Kruşçev tanınırlık istiyordu. Ülkesinin önemini vurgulayıp ABD'ye davet edilmek istiyordu. Eşitlik konsepti onun için çok önemliydi" derken, "Putin'de bu durum çok daha sivri. Çünkü o Rusya'nın Avrupa'daki pozisyonunun 1989'dan itibaren gerilemesini ülkesi için stratejik bir felaket olarak görüyor. Bu onun takıntısı" diye devam etti. 

Putin'in Rusya'nın kaybettiği tüm toprakları geri almak istediği görüşüne katılmadığını belirten Kissinger, "Putin'in kaldıramadığı şey Berlin'den Rusya sınırına tüm toprakların NATO'ya geçmiş olması. Bu yüzden Ukrayna onun için bu kadar önemli bir konu haline geldi" dedi.

Söyleşiyi yapan gazeteci, "Kruşçev Küba Füze Krizi'ni tetikledi, ancak sonunda geri adım attı. Aynısını Putin'in Ukrayna'da yapması olası mı?" diye sordu.

"Putin, Kruşçev kadar fevri değil" diyen Kissinger, "O çok daha hesaplı hareket ediyor ve daha kinci. Geçmişteki başka Rus liderlerle anlaşmaya varmak daha kolay olabilir. Öte yandan Putin'den halefine geçişin sorunsuz olması olası gözükmüyor" dedi.

Kissinger, "Her şeyin ötesinde Rusya'nın evrilmesi Rusya'nın işidir. Batılı ülkeler Ukrayna'da alınacak askeri sonuç ve evrilmeye göre ne yapacaklarını analiz etmeli" dedi.