Dünya

İran: Şam’ın direnişinin kırılmasına izin vermeyeceğiz

Esed bugün İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in danışmanı Said Celili'yi Şam'da kabul etti

07 Ağustos 2012 18:35

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed hakkındaki "öldürüldü" iddialarının ardından, 15 gün sonra ilk kez Suriye devlet kanalı tarafından görüntülendi. Esed bugün İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in danışmanı Said Celili'yi Şam'da kabul etti. Celili görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ''Şam’ın direnişinin kırılmasına izin vermeyeceğiz.'' dedi.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin Suriye’de kaçırılan 48 İranlı'yla ilgili görüşmek üzere Ankara’ya geldiği saatlerde, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in danışmanı Said Celili de Şam’da Devlet Başkanı Beşşar Esed'le görüştü.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Celili-Esad görüşmesinin fotoğraflarını yayınlarken, devlet televizyonunda da ikilinin görüntüleri yayınlandı. 22 Temmuz’dan bu yana kamera önüne çıkmayan Esed'in fotoğraflardaki neşeli hali dikkat çekti.

 

Celili'den İran'a destek açıklaması

 

 
Celili, Esed görüşmesi sonrası, ''Suriye direniş ekseninin yaşamsal parçasıdır. Şam’ın direnişinin kırılmasına izin vermeyeceğiz..'' açıklamasında bulundu.
 
 

İranlı vatandaşların durumu

 
 
Celili, İran’ın Arapça yayın yapan resmi kanalı El Alem’e yaptığı açıklamada, Tahran’ın 48 İran vatandaşının sağ salim serbest bırakılması için “bütün kanalları kullandığını” söyledi.

Celili Tahran’ın sadece İranlıları kaçılan muhalifleri değil, bu gruplara destek veren yabancı hükümetleri de sorumlu tuttuğunu söyledi.


Salihi Davutoğlu'yla görüşecek


Sabah saatlerinde de İran Dışişleri Bakanı Salihi’nin kayıp İranlılarla ilgili müzakereler için Ankara’ya geleceği bildirilmişti.

Salihi, hafta sonu telefonla görüştüğü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yüz yüze görüşecek.

İki bakanın gündeminde başta Suriye’deki gelişmeler, Şam’da kaçırılan İranlı hacı kafilesi ile İran’ın nükleer faaliyetleri bölgesel konular yer alacak.Davutoğlu ve Salihi'nin birlikte iftar yapması da söz konusu.