Dünya

ABD, eşcinsellik karşıtı yasanın kabul edildiği Uganda'ya yaptırım uygulayacak

17 Haziran 2023 11:34

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada,  Uganda'da eşcinsellik karşıtı bir yasanın yürürlüğe girmesinin ardından "demokratik süreci baltalamakla" suçladığı Ugandalılara vize kısıtlamaları getireceğini bildirdi. Açıklamada hedef alınan kişilere dair isim paylaşılmadı.

Associated Press haberinde, açıklamada Uganda'daki demokratik sürecin baltalanmasından, LGBTQI+ bireyler de dâhil olmak üzere insan haklarının ihlal edilmesinden ya da yolsuzluk uygulamalarına karışılmasından sorumlu olan ya da suç ortaklığı yapan Ugandalı yetkililerin ve diğer bireylerin hesap verebilirliğini teşvik etmelerinin amaçlandığı, bu uğurda diğer olası eylemlerin de söz konusu olabileceği bildirildi.

Yasa, yurt dışındaki hak savunucuları ve diğerleri tarafından geniş çapta kınandı, ancak Uganda'da dini liderler ve milletvekilleri de dahil olmak üzere geniş bir desteğe sahip olduğu ifade edildi. LGBTQ hakları savunucuları Uganda'da eşcinselliğin "doğanın düzenine aykırı" cinsel aktiviteyi suç sayan sömürge döneminden kalma bir yasa kapsamında zaten yasadışı olduğunu belirtti.

Uganda'nın ceza kanunu halihazırda eşcinsel davranışları müebbet hapis cezası ile cezalandırsa da bu nadiren verilen bir cezaydı. Ancak yeni yasanın, belirsiz bir şekilde ifade edilen "eşcinselliğin teşviki" gibi yeni suçlar yarattığı ve "ağırlaştırılmış eşcinsellik" olarak kabul edilen birkaç eylem için ölüm cezası getirdiği aktarıldı. Ayrıca aynı cinsle münasebete teşebbüs için verilen hapis cezasını 10 yıla çıkardığı bilgisi paylaşıldı.

Eşcinselliğin Afrika'daki 54 ülkenin 30'undan fazlasında suç sayıldığı bilgisi paylaşılan haberde, bazı Afrikalıların eşcinselliğin yurtdışından ithal edilen bir davranış olduğunu düşündüğü ifade edildi.

2021 yılında Al Jazeera'da yayınlanan bir yorumda, Uganda hükümetinin iktidarda kalabilmek amacıyla eşcinsellik karşıtı duyguları körüklediğine yer verilmişti.