Gündem

Ertuğrul Özkök: Türk halkının Orta Doğu’dan ve Arap dünyasından sıtkı sıyrılıyor

"İstikamet tekrar Batı’ya dönüyor"

19 Haziran 2020 07:47

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, "Orta Doğu’da bitmek bilmeyen kanlı savaşlar, göç nedeniyle Türk halkının Ortadoğu’dan ve Arap dünyasından sıtkı sıyrılıyor. Avrasyacılık dikiş tutmuyor." görüşünü savundu. 

Özkök, "Türkiye’de en merakla izlediğim araştırmalardan biri, Kadir Has Üniversitesi Dış İlişkiler Bölümü’nün 2013 yılından beri yaptığı 'dış politika' araştırması. Bu yılki araştırmanın sonuçları geçen çarşamba günü açıklandı. İlgiyle ve dikkatle okudum. Araştırmayı yapan akademisyenlerden biriyle konuştum. Kendi payıma Türkiye ile ilgili olumlu ve umut verici işaretler gördüm." düşüncesini dile getirdi. 

Özkök, "Bence en önemli sorulardan biri şu: 'Ülkenizi nasıl tanımlarsınız?' 'Türkiye bir İslam ülkesidir' diyenlerin oranı 2018 yılında yüzde 56.3 iken 2019’da bu oran geçen yıl yüzde 32.9’a inmiş. Bu yıl ise daha da düşerek yüzde 22.4 olmuş. 'Türkiye bir Batı ülkesidir' diyenlerin oranı ise geçen yıl 17.16 iken bu yıl yüzde 21.5’e yükselmiş. Peki öyleyse Türkiye’de halk ülkesini nasıl görüyor? Halkın yüzde 27.4’ü Türkiye’yi 'Kendine özgü bir ülke' olarak görüyor. Bu konuda geçen yıla göre anlamlı bir değişiklik yok." ifadesini kullandı. 

Özkök, "Bir başka ilginç rakam. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyenler. Geçen yıl Türkiye’de çok ağır bir Avrasyacılık, Batı ve ABD aleyhtarlığı rüzgârı esti. Bu da üyeliğe destek konusunda 7 puan düşüşe yol açmış. Buna rağmen, halkın hâlâ yüzde 51.5’i AB’ye tam üyelikten yana. Üstelik destek oranı AKP’de yüzde 47, CHP’de yüzde 67.9. En düşük destek ise yüzde 37.5’le MHP. Geçen hafta yayınlanan 20 yaş altı “Z kuşağı” anketi sonuçları ile bunu yan yana koyduğumda benim gördüğüm tablo şu. Ortadoğu’da bitmek bilmeyen kanlı savaşlar, göç nedeniyle Türk halkının Orta Doğu’dan ve Arap dünyasından sıtkı sıyrılıyor. Avrasyacılık dikiş tutmuyor. İstikamet tekrar Batı’ya dönüyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Yazının devamı için tıklayın