Dünya

Ermenistan: Azerbaycan, sınır bölgesine tekrar saldırdı

Salı günkü çatışmalarda iki ülkeden toplam 99 askerin hayatını kaybettiği açıklanmıştı

14 Eylül 2022 12:26

T24 Dış Haberler

Ermenistan, iki ülke salı günü 2020'deki savaştan bu yana en ciddi çatışmalarını yaşadıktan sonra Azerbaycan'ın çarşamba günü tekrar sınırı hedef aldığını belirtti. 

Rusya, salı günü iki ülke arasında bir ateşkese varılmasını sağladıklarını belirtmişti. Ancak şimdi Bakü de Erivan da birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamış oldu.

Çarşamba günü yapılan açıklamada Ermenistan Savunma Bakanlığı, "Düşman top, havan ve yüksek kaliberli silahlar kullanarak Jermuk ve Verin Shorzha yönünde saldırılarını tekrar başlattı" ifadelerini kullandı.

Açıklamada Azerbaycan'ın "hem askeri hem de sivil altyapıyı hedef aldığı" iddia edilirken, "Bakü'nün "uluslararası kamuoyunun tepkisine rağmen Ermenistan'ın egemen olduğu topraklara saldırmaya devam ettiği" söylendi.

Azerbaycan da salı gecesi ateşkesin Ermenistan tarafından ihlal edildiğini; Kelbecer ve Laçın'ın havan topları ile hedef alındığını belirtmişti.

Ermenistan dün çıkan çatışmalarda en az 49 askerinin hayatını kaybettiğini söylerken; Azerbaycan da 50 askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020 yılında yaşanan Dağlık Karabağ savaşı altı hafta sürmüş, 6 bin 500’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Savaş, Rusya arabuluculuğundaki ateşkesle sonlanmıştı.

Ateşkes anlaşması sonucunda Ermenistan, kontrol ettiği bazı bölgelerden vazgeçerken Moskova, hassas ateşkesin kontrolü için 2 bin Rus barış gücü yerleştirdi.