Dünya

'Ermeni soykırımını tanıyan yasa tasarısının' engellenmesini Beyaz Saray istedi, Senatör Graham kabul etti

25 Kasım 2019 08:45

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Donald Trump ve Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı görüşmenin hemen ardından Senatör Lindsey Graham'ın Temsilciler Meclisi'nin 'Ermeni soykırımını tanıyan' yasa tasarısının Senato'ya geçmesini engellemesinin nedeni ortaya çıktı. Graham, Beyaz Saray'dan bir yetkilinin kendisinden tasarının geçmesini engellemesini özel olarak rica ettiğini söyledi.

Axios'ta yer alan habere göre, Türkiye'den heyetin Cumhuriyetçi Senatörlerle toplantısının ardından Demokrat Senatör Bob Menendez'in Ermeni soykırımını tanıyan yasa tasarısını Senato'ya sunacağını bilgisinin alınmasının ardından Beyaz Saray Yasama İşleri'nden bir yetkili Graham'dan özel olarak tasarıyı engellemesini rica etti. 

Axios'a haberi doğrulayan Graham, "Tabii dedim, bunu kabul etmemin tek sebebi Erdoğan'ın hâlâ ABD'de olmasıydı. Yasa tasarısının Senato'ya geçmesi kötü zamanlama olurdu, mümkün olursa ilişkiyi kurtarmaya çalışıyordum" dedi. 

Tasarıyı engellediği için kötü hissedip hissetmediği sorulan Graham, "Kötü hissettim çünkü Menendez'i severim. O yıllardır çalışıyor fakat Türkiye Cumhurbaşkanı hâlâ buradayken bunun olmasının piyasanın kaldırabileceğinden daha ağır olduğunu düşündüm. Gelecek sefer engellemeyeceğim" dedi.

Öte yandan Ermeni soykırımını tanıyan yasa tasarısının Senato'ya geçmesi geçen hafta yine engellendi. Menendez ve Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz tasarıyı yeniden Senato'ya sundu. Bu kez Cumhuriyetçi Senatör David Perdue engelledi.