Gündem

Erkan Baş'tan, Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü'ne yanıt

"Bu ülkenin insanları, emperyalistleri ve işbirlikçilerini Kanada'ya kadar kovalayacak"

30 Mart 2021 20:00

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye'deki iştiraki Doğu Biga Madencilik'in Kirazlı'daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar hakkında konuşan şirketin Genel Müdürü Ahmet Şentürk'ün açıklamalarına yanıt verdi. Baş, "Bu ülkenin insanları, emperyalistleri ve işbirlikçilerini Kanada'ya kadar kovalayacak" dedi.

Kazdağları'nda maden çalışmaları için ağaçları yok eden Alamos Gold şirketinin Türkiye iştiraki olan Doğu Biga Madencilik şirketinin Genel Müdürü Ahmet Şentürk, dün DW Türkçe'ye konuşmuş, bölgede 1 yıldan aşkın süredir düzenlenen eylemlere rağmen 'altını çıkarmaya kararlı olduklarını' ifade etmişti.

"400 gün beklediler bir gün bile oradaki otoritelere bunları buradan kaldırın demedik. Biz sabırlı adamlarız bizim madenlerimiz 30 milyon yıl bekledi, biz 30 yıldır bekliyoruz, 3-5 ay daha bekleriz sorun değil" diye konuşan Şentürk, "Bizim orada 60 yıllık işletme hakkımız var. Tüm izinleri aldık sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınması gereken 1 iznimiz kaldı. Bakanlık bu olaylar için, projeyi yeterince anlatamadığımız için bu sosyal hadiseler yaşandı dedi ancak Türkiye Cumhuriyeti bizim hakkımızı teslim edecektir" ifadesini kullanmıştı.

"O küstahlığın kaynağı belli"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, partisinin Meclis'teki haftalık basın açıklamasında şirketin Genel Müdürü Ahmet Şentürk'e yanıt verdi. Baş, "Bu ülkenin insanları, emperyalistleri ve işbirlikçilerini Kanada'ya kadar kovalayacak" dediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu küstahlardan biri de dün bir röportaj verdi. İpleri Kanadalı şirket Alamos Gold'un elinde. Kaz Dağları'na, Biga Yarımadası'na göz dikmiş, bu bölgede binlerce ağaç kesmiş, toprağın altını siyanürle zehirlemeye ahdetmiş o işbirlikçinin adını bile anmak istemiyorum. Toprağın altında 4-5 milyar dolarlık zenginlik var derken gözleri dönüyor. Siyanür kullanacağız diyor.

O küstahlığın kaynağı belli, Türkiye'de patrondan yana siyaset yapanların bu ülkenin her bir karış toprağını yerli yandaşların veya yabancı katillerin önüne altın tepside sunuyor olmasına güveniyorlar.

"Ormanlarımızı AKP ve onun insafına terk etmişsek, ülkemiz kirli ellerinde can çekişir"

Eğer bu güzelim ülkeyi patronların insafına terk edersek, o patronlar da semirdikçe semirir. Denizlerimizi, ormanlarımızı, tarlalarımızı, yaylalarımızı AKP ve onun gibi talancıların insafına terk edersek işte ülkemiz böyle bunların kirli ellerinde can çekişir.

Biz buradan olanca açıklığıyla söyleyelim; bizi ezip geçmeden hiç kimse kanlı ellerini derelerimize, yaylalarımıza, tarlalarımıza süremez. Bu ülkenin insanları, dereleri, dağları, ormanları, sincapları bu emperyalistleri ve işbirlikçilerini Kanada'ya kadar kovalayacak.

Türkiye İşçi Partisi'nin iktidara geldiği gün, yerli ve yabancı bütün şirketlerin Türkiye toprakları üzerindeki bütün hak iddiaları bizim tarafımızdan tek taraflı olarak feshedilecektir."