Dünya

Erdoğan ve Netanyahu, New York'ta görüştü: Türkiye, İsrail'le enerji, teknoloji ve siber güvenlikte ortak çalışmalar yapabilir

20 Eylül 2023 01:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ve Netanyahu görüşmesinde, uluslararası ve bölgesel meseleler,  iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler ile İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili son gelişmeler ele alındı. 

Türkiye’nin İsrail ile enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında ortak çalışmalar yapabileceğini söyleyen Erdoğan, barışın egemen olduğu bir dünya için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirtti. 

TIKLAYIN - Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda konuştu: Karabağ, Azerbaycan toprağıdır, bunun dışında bir statüye atılması asla kabul edilmeyecektir

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

 

Erdoğan ise X hesabından yaptığı paylaşımda, "BM 78’inci Genel Kurul temaslarımız kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdik. İstişarelerimiz ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun" dedi. 

Erdoğan, Türkevin'de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi de kabul etti. Yaklaşık 40 dakika süren kabul, basına kapalı yapıldı.

 

Erdoğan: Karabağ, Azerbaycan toprağıdır, bunun dışında bir statüye atılması asla kabul edilmeyecektir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan, Genel Kurul'da yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı operasyona dair önemli mesajlar verdi.

Erdoğan, "Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı yeterince değerlendiremediğini görüyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statüye atılması asla kabul edilmeyecek" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Kıbrıs'ın artık federasyon modeli temelinde gerçekleşemeyeceği herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Uluslararası toplumu bunu kabullenerek KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya, bu ülke ile diplomatik siyasi ve ekonomik bağlar kurmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Erdoğan BM Genel Kurulu'nda konuştu

Erdoğan, New York'ta, ABD'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'ndeki yuvarlak masa toplantısında da açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, AB üyelik süreciyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında Avrupa Birliği'nin tavrı da belirleyici olacaktır."

TIKLAYIN | Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg görüştü: NATO misyonlarına en aktif destek vermeyi sürdüreceğiz

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gündemdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde, Stoltenberg'i kabulünün ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile BM 78'inci Genel Kurulu marjında bir araya geldik, gündemimizdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi NATO misyonlarına en aktif destek veren ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz."

Kabulde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın da hazır bulunduğu bildirildi.