Dünya

Erdoğan ve Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda görüşecek: Netanyahu'nun Ankara ziyareti gerçekleşecek mi?

Ofisinden yapılan açıklamada Netanyahu'nun New York'ta ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve BM Genel Sekreteri Antonie Guterres ile bir araya geleceği belirtildi

15 Eylül 2023 15:00

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda görüşeceğini açıkladı. Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. Biden-Netanyahu görüşmesinin Beyaz Saray'da gerçekleştirilmesi bekleniyordu.

Al Monitor'ün haberine göre; Netanyahu, BM Genel Kurulu toplantısı için New York'a gitmeden önce Silikon Vadisi'nde X'in sahibi Elon Musk ile de görüşecek. Netanyahu ve Musk, daha önce 2018'de Tesla'nın CEO'su İsrail'i ziyaret ettiğinde bir araya gelmişlerdi. Netanyahu, Musk'ı "Vizyon sahibi bir adam, belki de zamanımızın en büyük teknolojik vizyoneri. O bir dahi" ifadeleriyle övmüştü. 

Netanyahu'nun pazar gece yarısı ABD'ye hareket etmesi ve pazartesi sabahı erken saatlerde San Francisco'ya varması planlanıyor. Günü yüksek teknoloji ve yapay zekâ konularını görüşerek geçirdikten sonra Netanyahu'nun New York'a uçması, burada 23 Eylül Cuma sabahı BM Genel Kurulu'na hitap etmesi, ardından dünya liderleriyle bir araya gelmesi planlanıyor.

Beyaz Saray yerine BM Genel Kurulu

Ofisinden yapılan açıklamada Netanyahu'nun New York'ta ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve BM Genel Sekreteri Antonie Guterres ile bir araya geleceği belirtildi. 

Netanyahu, geçirdiği ameliyat nedeniyle ertelenen ABD gezisini ve Biden görüşmesini, New York'taki BM Genel Kurulu'nda değil de Beyaz Saray'da gerçekleştirmeyi umuyordu. Axios gazetesine göre, ABD'nin bu kararı "siyasi optikler ve dış politika mülahazaları üzerine uzun bir iç tartışmanın ardından" alındı. Axios, bu yıl içinde bir Biden-Netanyahu Beyaz Saray görüşmesinin gerçekleşebileceğini de bildirdi.

Erdoğan-Netanyahu görüşmesi 

Netanyahu'nun 2008'den bu yana ilk kez temmuzda Türkiye'ye gelmesi planlanıyordu. Ancak kalp pili ameliyatı nedeniyle ziyareti erteledi. 

İsrail-Türkiye ilişkilerinin 2010'de Mavi Marmara gemisine yapılan baskınla kopma noktasına gelmesinin ardından ilk kez İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Mart 2022'de Ankara'ya çok ses getiren bir ziyaret gerçekleştirmişti. 

Al-Monitor'a konuşan diplomatlar Netanyahu ile Erdoğan arasında New York'ta yapılacak görüşmenin İsrail Başbakanı'nın Ankara'ya yapacağı ziyaretin yerine değil, ona ek olarak gerçekleşeceğini söyledi.