Dünya

Erdoğan ve heyetinin perşembe günkü Atina ziyareti Yunan basınında: Ortak arkeolojik kazılar ve gençler için yaz kampı önerileri masada

Ziyaret, Türkiye ile Yunanistan arasında 7 Aralık'ta 5'incisi düzenlenecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı kapsamında gerçekleşecek

05 Aralık 2023 10:20

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü bakanlardan oluşan bir heyetle Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gidecek. Ziyaret, Türkiye ile Yunanistan arasında 7 Aralık'ta 5'incisi düzenlenecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı kapsamında gerçekleşecek. 

Atina görüşmeden umutlu

Görüşmede, geniş bir yelpazedeki konular gözden geçirilecek. Atina; Başbakan Kiryakos Miçotakis'in geçen Temmuz ayında Vilnius'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmede kararlaştırılan Yüksek Konsey toplantısının sadece siyasi tartışma ve güven arttırıcı önlemleri değil, aynı zamanda bir dizi konuda olumlu bir gündemi de teşvik edebileceğine inanıyor.

Vilnius görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 11-12 Temmuz’da NATO zirvesi çerçevesinde Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta bir araya gelmişti. Görüşme Türk-Yunan ilişkilerinde “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak kabul ediliyor. 

Erdoğan ve Miçotakis'in Vilnius görüşmesinden bir kare

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: 

"Sayın Erdoğan ve Sayın Miçotakis, son aylarda ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arzetmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu hususunda mutabık kalmışlardır. Bu amaçla iki taraf, önümüzdeki dönemde olumlu ivme üzerine inşa etme ve iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarını harekete geçirme konusunda mutabakata varmışlardır. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaşmışlardır. İki Dışişleri Bakanını süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirmişlerdir"

Görüşmenin gündeminde ne var?

İki liderin ele alacağı konular arasında Gazze'deki savaş, Türk-Yunan ilişkilerinin yol haritası ve kıta sahanlığı konusunda bir anlaşmaya varılması çabaları bulunuyor. Öte yandan görüşmede iki ülkenin azınlıkları ile ilgili konuların yanı sıra Doğu Akdeniz'deki enerji konularına ilişkin pozisyonlarının da ele alınması bekleniyor. 

eKathimerini'ye konuşan bir Yunan hükümeti kaynağı, "Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkiler birçok farklı nedenden ötürü sekteye uğradı ve hiçbir ilerleme kaydedilemedi" dedi ve iş birliğinin ilişkileri geliştirmesi açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi. 

Yunanistan'dan 11, Türkiye'den 8 bakan katılacak

Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısına Yunan tarafından 11, Türk heyetinden ise 8 bakan katılacak. Eğitim Bakanı Kyriakos Pierrakakis, Kültür Bakanı Lina Mendoni ve Turizm Bakanı Olga Kefalogianni'nin ziyaret hazırlıklarında yer alması genişleyen iş birliği alanlarına işaret ediyor.

Yunanistan, ortak arkeolojik kazılar yapılmasını ve gençler için ortak yaz kampı öneriyor

eKathimerini'nin edindiği bilgilere göre; Yunanistan tarafı, Yunan ve Türk arkeologların hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da ortak kazılar yapmasına yönelik bir öneri üzerinde duruyor. Kazıların, klasik ve Helenistik dönemlere kıyasla "daha az politik" olan Tarih Öncesi Dönem'e ilişkin yapılması bekleniyor. 

Milli Eğitim Bakanı Pierrakakis'in ikili temaslara dahil olması da ilginç bir gelişme olarak görülüyor, zira kaynaklara göre Yunan tarafında mesleki eğitim alanında deneyim alışverişi yapılması düşünülüyor. 

Yunanistan'ın bir başka düşüncesi de Yunan ve Türk öğrencilerin tatillerinin bir bölümünü birbirlerinin ülkelerinde geçirebilmeleri için ortak bir yaz kampının oluşturulması.