Gündem

Erdoğan "Varoluşsal tehdit" dedi, AKP harekete geçti: Doğum izni artırılıyor; Bakan Mehmet Şimşek de olumlu yaklaştı

25 Mayıs 2024 09:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Bu, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir" sözlerinin ardından, AKP MKYK'sı konuyu gündemine aldı. Annelere verilen 4 aylık doğum izninin 1 yıla çıkarılması ve 2-3 yıl uzaktan çalışma imkanı verilmesi önerisine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de destek verdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı istatistikler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamalarının ardından AKP, doğum hızını artırmak için formüller üzerinde çalışmaya başladı. AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısına katılan bir üye, konuyla ilgili söz alarak, arzu edilen nüfus politikasının inşası için mevcut çalışma şartlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Annelere verilen 4 aylık doğum izninin az olduğunu; 1 yıllık izin seçeneği ile 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanının değerlendirilmesini istedi.

TIKLAYIN - Türkiye'de doğum hızı tarihi dibi gördü; doğurganlık hızı en yüksek Şanlıurfa'da, en düşük Bartın'da

Edinilen bilgiye göre; MKYK üyelerinden gelen öneriye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de olumlu yaklaştı. Bu meselenin önemli bir sorun olduğunu belirten Şimşek, "Asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz bu konuda. Bize ne düşerse burada varız" dedi.

Başka bir MKYK üyesi ise, çocuk 6 yaşına girene kadar annenin çalışma koşullarını belirleyen bir modelin daha önce hazırlandığını, ancak kanunlaşamadığını hatırlattı. Özel sektörde çalışan annelerin doğum izinleri konusunda, kıdem tazminatı nedeniyle çekince yaşamaları da gündeme geldi. Bu başlığın da devlet eliyle desteklenebileceği ifade edildi.

TIKLAYIN - CHP'li Açıkel: Türkiye'de bir nüfus kırım yaşanıyor, Erdoğan da bunu itiraf etmiş oldu

Erdoğan, "varoluşsal tehdit" demişti

Ülke olarak nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altında olduğumuza dikkat çeken Erdoğan, "Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Açık söylüyorum bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Maalesef zaman öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Nüfus millet olarak en büyük gücümüzdür bunu korumak zorundayız. Önümüzdeki dönem bu konularda daha kararlı olacağız" şeklinde konuşmuştu.