Tersane İstanbul'un temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Proje için Türkiye'nin çok önemli müzesi inşa edilecek. Bunlardan bir tanesi buraya taşınıyor" diyerek Koç Grubu'na teşekkür ettiğini belirtti.
Erdoğan, "ecdadımızın kadırgaları indirdiği bu mahalde yeniden inşa ediyoruz" dediği Tersane İstanbul projesine CHP'nin karşı çıktığını söyleyerek, "Bize 6 yıl kaybettirdiler" dedi. "Böyle bir zaman kaybı da olsa projenin bu aşamaya gelmesini önemli görüyorum" diyen Erdoğan, "Açıkçası bugünkü şu manzara esaslı bir derstir. Bugün hep birlikte şahitlik ettiğimiz şu tablo, Türkiye'de eser siyasetinin zaferidir" ifadesini kullandı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Engellerle, sabotajlarla dolu uzun bir mücadelenin ardından bir hayali daha gerçekleştiriyoruz.
"Proje için Türkiye'nin çok önemli müzesi inşa edilecek. Bunlardan bir tanesi buraya taşınıyor. Onun için de Koç Grubu'na teşekkür ediyorum.
"İşletme süresi 45+4 yıl, 49 yıl inşasıyla beraber. İhale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan tersane bedelinden 1 milyar 346 milyon dolar devlet sadece kira bedeli ve KDV elde edecektir. Ülkemizin kazancı daha da artacaktır. Doğrudan 15 bin dolaylı 49 bin olmak üzere 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır. Sit alanının tarihi değeri dokunarak kentsel ve ekonomik dönüşüm bir arada gerçekleştiriliyor. İnşallah yıllık ortalama 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. İstanbul'umuzun marka değerini artırmakla kalmayacak turizme de artı değer katacaktır. Haliç Bilim Merkezi'nin yanı sıra bölgenin güzelliğine güzellik katacak bir eser daha kazanacaktır. Haliç'in çilesi çok. Bu projeyle Haliç dönüşüm yaşayacaktır.
"Yalan yanlış bilgilerle o günden bugüne kadar projeye mani olmak istediler. Gezi olaylarında İstanbul'un duvarlarını kirletenler sanki kendi yandaşları değilmiş gibi bize tarih ve medeniyet dersi vermeye kalktılar. İşte şu anda bulunduğumuz mekan, İstanbul'un fethinde kadırgaların indiği mekandır.
"CHP, Tersane İstanbul projesine 6 yıl kaybettirdi"
"Bakınız nereden nereye. Bir zihniyet neyi iddia ediyor biz ise neyi. Biz şimdi ecdadımızın kadırgaları indirdiği bu mahalde tersane İstanbul'u yeniden inşa ediyoruz. Yine hedeflerine ulaşamadılar ama CHP bize 6 yıl kaybettirdi. Aynısını AKM'de de yaptılar. Ciddi zaman kaybettirdiler. Ama isteseler de istemeseler de AKM'nin temelini attık. Böyle bir zaman kaybı da olsa projenin bu aşamaya gelmesini önemli görüyorum. Açıkçası bugünkü şu manzara esaslı bir derstir. Bugün hep birlikte şahitlik ettiğimiz şu tablo, Türkiye'de eser siyasetinin zaferidir.
"AKM'nin açılışında onlara hoş geldiniz diyeceğiz"
"Özellikle Atatürk Kültür Merkezi'nin inşallah açılışı yaptığımızda bunlara niye geldiniz değil, hoş geldiniz diyeceğiz. Aynı şekilde Harbiye Kongre Merkezi'nde siz neden burada eser sergiliyorsunuz demedik ki. Bizde dağıtmak yok, toparlamak var. Mevlana'nın anlayışıyla gel, ne olursan ol gene gel diyoruz. Şehir hastanelerimizi kötülemek için kurgu haberlerden medet umdular. Her zaman yasakları baskıları savundular. Darbe ve vesayet odaklarının yanında saf tuttular. Baş örtüsünü serbest bırakan maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gittiler. Bunlar engellemekten, yıkmaktan, yakmaktan başak bir şey bilmiyorlar. Türkiye'yi kalkındırmanın değil günü kurtarmanın hesabındalar. Sadece rant düzenleri bozulmasın kafa konforlarını kaybetmemek için çalışıyorlar.
"Dev borularla Haliç'e günlük 260 metreküp su taşıdık"
"1994'ten önce burayı ziyaret eden kardeşlerim Haliç'in eski halini gayet iyi hatırlıyor. Haliç'i bataklık olarak teslim almıştık. Haliç'in içindeki o bataklıkları iyi bilirim. 3 tane gemi birbirlerine bağlıydı. Biz o gemilerin arasından sandalla Fener'e gidip gelirdik. Benim okulum Çarşamba'daydı. Haliç'teki su derinliği 50 santimin altına düştüğü için sandal dahi yüzemez hale gelmişti. Suni adacıklar ortaya çıkmış, kötü koku sebebiyle bölgeden geçmek bile mümkün değildi. Sütlüce'de sakat at kesimleri yapılıyordu. Atık su arıtma tesisleri kurduk. Haliç'teki balçıkları taşıdık. Dev borularla Haliç'e 260 metreküp günlük su taşıdık. Neden? Su devridaimini yapalım, orayı yüzülebilir, balı tutulabilir hale getirelim diye. Haliç'teki çözülmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğinin artmasını sağladık. Eski ihtişamına yeniden kavuştu.
"Haliç'in eski hali neyse İzmir Körfezi de o"
"Haliç'in eski hali neyse İzmir Körfezi de o. Bunun için diyoruz ki, belediyecilik AK Parti'nin işidir. İzmir'i alalım pırıl pırıl hale getirelim istiyoruz. Şayet biz muhalefete göre politikaları belirleseydik hala Haliç pis kokulara, kirliliğe mahkum olurdu. Şimdi Boğaz'ın üzerinde üç katlı bir tüneli de yapacağız, onu da halledeceğiz. Şayet biz muhalefete göre politikalarımızı belirleseydik hâlâ Haliç bataklığa mahkum olurdu, bugün İstanbul'da insanlarımız çöp dağları altında ölüyor olurdu, ne Avrasya Tüneli ne Marmaray ne de Yeni Havalimanı olurdu.