Gündem

Erdoğan: Suriye, Münbiç ve Fırat'ın doğusu üzerinde ilgi alakası olan her ülke ile Türkiye olarak görüşmelerimizi devam ettiriyoruz

“Erdoğan'ın alışılageldik söyleminde bir dağılma, yumuşama, esneme belirtileri var gibi"

04 Haziran 2019 11:28

T24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye, Menbiç ve Fırat’ın doğusu üzerinde ilgi alakası olan her ülke ile görüşmelerini devam ettirdiğini söyledi. Erdoğan’ın sözleri, 'Şam’la da görüşüldüğü kabul mü ediliyor, Suriye söylemi yumuşuyor mu' yorumlarına sebep oldu.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın geçen haftalarda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Tahran’da bir araya geldiği iddia edilmişti. ‘The Syrian Observer’ adlı internet sitesinde, Esad’ın Fidan’la iki kez görüştüklerini ve Erdoğan’la da bir araya gelmeye hazır olduğunu söylediği kaydedilmişti. İddialarla ilgili konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik de haberleri yalanlamamış ve “Devletin güvenliği ile ilgili işler açısında şu tarihte şu işler yapılıyor gibi bir açıklama yapmayız. Ama sahadaki unsurlar istenmeyen durumların ortaya çıkmasını engellemek için sahadaki muhataplarıyla görüşürler. Kaldı ki, istihbaratlar savaş zamanı da bunu görüşürler. Cumhurbaşkanımızın izni dahilinde sahadaki unsurların görüşme yapması normaldir” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Çamlıca Camisi'nde kıldığı bayram namazı sonrasında yaptığı açıklamada, İdlib'deki son duruma dair bir soruya şu cevabı verdi: 

"İdlib'e yönelik 2-3 gün önce Sayın Putin ile de bu konuyu görüştük. Ondan 2-3 gün önce de Sayın Trump'la bu konuları görüşük. Şu anda Suriye, Mümbiç, Fırat'ın doğusu üzerinde ilgi alakası olan her ülke ile Türkiye olarak görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de devam edecektir. Trump'ın biliyorsunuz bir İngiltere ziyareti var. Herhangi bir durum muaccel olarak gerekirse biz yine kendileriyle bu görüşmeyi yaparız. Sayın Putin'le böyle bir görüşme gerekirse onunla da bu görüşmeyi yaparız."

Suriye’yle ilgili son açıklamalarını Twitter’da değerlendiren eski Erbil Başkonsolosu ve Suriye uzmanı Aydın Selcen, “Erdoğan'ın alışılageldik söyleminde bir dağılma, yumuşama, esneme belirtileri var gibi geldi bana ama bilinçli midir yoksa ihtiyari, irticali midir bilemem…” yorumunu yaptı.