Gündem

Erdoğan "şantaj"' demişti, vize krizi sürüyor; AB'ye göre Türklere ret oranları dünya geneline kıyasla düşük ve sığınmacı başvurusunda Türkiye 5. ülke

14 Haziran 2023 07:00

T24 Dış Haberler

Türkiye vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinden yaptıkları Schengen vizesi başvurularına aldıkları retler gündem olmaya devam ederken Brüksel, Türkiye'nin ret oranının genel ortalamaya kıyasla daha düşük olduğunu savunuyor. 

Türkiye dışında AB ile üyelik müzakeresi yürüten aday ülkelere vize uygulanmıyor. AB, aralarında Gürcistan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Arjantin ve Uruguay'ın da bulunduğu ülkelerin vatandaşlarından vize istemiyor. AB ülkeleri, Türkiye'de vize retleri veya ret olmasa bile çok kısa süreli vize uygulamalarında, vizeyi amaç dışı kullanmayacağı açık olan meslek grubu mensupları ya da kişileri de mağdur etmekle eleştiriliyor. AB ülkelerinin Türkiye'den Schengen vizesi başvurularını reddettiği veya banka hesap bilgileri dahil detaylı evrak dosyası talep etmesine rağmen çok kısa süreli vize vermekle yetindiği kişiler arasında sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve iş insanları da bulunuyor.

TIKLAYIN | AB’ye yeni aday olan ülkelerin vizesiz girdiği Avrupa ülkeleri Türkler için hayal oluyor; vize başvurularına rekor düzeyde ret yanıtı veriliyor, Türk vatandaşlarına ‘gizli yaptırım’ uygulanıyor!

T24'e konuşan AB kaynaklarının verdiği bilgilere göre, AB ülkelerinin konsolosluklarına 2022'de Türkiye'den 778 bin 409 kısa dönemli vize başvurusu yapıldı. Kaynaklar, bu sayının 2021'de 271 bin 997 başvuruya kıyasla ciddi bir artış gösterdiğine dikkati çekti.

T24'le paylaşılan verilere göre, 2022'deki Schengen vizesi başvurularının yüzde 15,47'si reddedilirken, dünya genelinde bu oran yüzde 17,9 idi. AB kaynakları, Türkiye'de daha az vize başvurusunun yapıldığı 2021'de ise ret oranının 16,9 olduğunu, yani düşüş gösterdiğini ifade etti. 

Öte yandan Türkiye'deki başvuranların yüzde 78,1'ine çok girişli vize verilirken, dünyanın geri kalanında bu oranın yüzde 58 olduğu vurgulandı.

AB yetkilisi, "Evet, vizelerin çıkması uzun sürüyor olabilir. Ama bunun gerekçesi bir yılda başvuru sayısının üç katına çıkması, sorunlu başvurular, vs..." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, sığınma başvurularında yine kafaya oynuyor

AB kaynakları, Türkiye'nin 2023'te AB ülkelerine en çok sığınma başvurusunda bulunan beşinci ülke olduğunu ifade etti. 

Verilere göre AB, 2023'te sadece Suriye, Afganistan, Venezuela ve Kolombiya'dan daha fazla sığınma başvurusu aldı.

Kaynaklar, Haziran 2023 itibarıyla 26 binden fazla Türk vatandaşının AB ülkelerine sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi. 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Ekim 2022'de T24'e verdiği söyleşide, "Belki neden başvuruların detaylı incelendiğine daha yakından bakmamız gerekir: Türkiye artık vatandaşlarının Avrupa’ya en çok sığınma başvurusu yaptığı 4-5 ülkeden biri. Bu sayı artmaya devam ediyor. Bu yıl 20 bini çoktan geçti. Bu gelişmeler tabii ki vizelerin incelenmesinde rol oynuyor" demişti.

TIKLAYIN | AP Türkiye Raportörü Amor: Türkiye halkı neden vize serbestisi olmadığını hükûmete sormalı; karşılanması gereken sadece 6 kıstas kalmıştı!

Erdoğan "şantaj'' demişti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na üçüncü kez seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmalarda vize krizine de vurgu yapmıştı. 30 Mayıs'ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, "Son dönemde siyasi şantaj olarak kullanılan vize sorununu en kısa sürede hal yoluna koyacağız" demişti.