Gündem

Erdoğan 6 yıl aradan sonra ODTÜ'de konuştu: Daima yanınızda olacağımdan hiç şüpheniz olmasın

"Bütünleşirsek, vatansever bir nesil yetiştirir ve ülkemizi uçururuz"

06 Şubat 2019 14:40

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi” açılış töreninde konuştu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) marka olarak halen ilk sıralarda yer almasının kurulduğu toprakların mayasına borçlu olduğunu söyleyen Erdoğan, "Esasen ODTÜ'nün kuruluş amacı 16 yıldır bizim inşa ettiğimiz politikanın inşası gibidir" dedi. "Daima yanınızda olacağımdan hiç şüpheniz olmasın" diyen Erdoğan, "Bütünleşirsek o zaman gerçekten milliyetperver, vatansever bir nesil yetiştirir ve ülkemizi uçururuz" diye konuştu.

Erdoğan, 2012'den sonra ODTÜ'ye ilk kez geldi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bugün eğitim ve öğretimde ODTÜ markası hâlâ ilk sıralardaysa bunu kurulduğu toprakların mayasına borçludur. 

"Bundan 20 yıl önce ülkemizde yaşayan bir insana şu anda bulunduğumuz yeri anlatsaydık bizi hayal kurmakla suçlardı.

"Esasen ODTÜ'nün kuruluş amacı 16 yıldır bizim inşa ettiğimiz politikanın inşası gibidir. 

"Son Almanya ziyaretimde Merkel'e 'Sizde üniversite öğrencisi ne kadar?' diye sordum, 3 milyon dedi. O sizde kaç dedi, ben de 'Bizde 8 milyon' dedim. Tabii orada bir şaşkınlık geçirdi. 

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diğer hususlar gibi yüksek öğrenimdeki reformlarımız için bize büyük imkânlar ağlıyor. YÖK'ün attığı adımları bunun bir öncüsü olarak görüyorum. Tüm çalışmaları yakından izliyorum. Bu girişimden alınan sonuçları değerlendirilerek sistemin işleyişine yansıtılacağını umuyorum. Vakıf Üniversitelerin onca onlara sağlanan imkânlara rağmen, kimileri hariç çok katkıda bulunamadıklarını görüyoruz. Bazılarının sadece kazanç odaklı davrandıklarını üzüntüyle görüyoruz. İnşallah tüm bu meseleleri önümüzdeki dönemde hal yoluna koyacak, Türkiye'yi parmakla gösterilen ülkeler arasına sokacağız.

Teknolojik bağımsızlık

"Veri üretiminden güvenliğine, sağlık bilişim teknolojilerinden yapay zekâya kadar kendi ayaklarımız üzerinde durmak zorundayız. Biz bunu beceremezsek ipin ucu başkalarının eline geçecektir. Teknolojiye hakim olmadan bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Üstelik bizim tüm kardeşlerimize karşı sorumluluklarımız var. İşte teknoloji bağımsızlığımız bu sebeple de çok önemlidir. 

"Bilgiye erişimi sınırlandırmayı değil, çeşitlendirmenin ve bilinçli kullanımının yolunu arayacağız. Burada en büyük görev üniversitelerimize ve hocalarımıza düşüyor. Üniversitelerimiz bunun öncüsü olmalıdır. Üniversitelerimi en etkin şekilde kullanmalıyız. Geçen günlerde Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan projelerin tanıtım törenine katıldım. Dünya yapay zekâ çalışmalarıyla yeni bir teknoloji döneme gidiyor. Her ülke bu döneme kendisine göre bir isim veriyor. Biz, milli teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye diyerek bu süreçte yerimizi alıyoruz. Tabii yetişmiş insan kaynağını sağlayan üniversitelerimize görevler düşüyor. 

"Üniversite sanayi iş birliğini çok daha ileriye taşımalıyız Bu noktada Çin Halk Cumhuriyeti'ni  çok başarılı görüyorum.

Teknopark'ların kuruluş amacının dışarı çıkarılmasına engel olmalıyız. Rastgele birilerine şöyle bir yer verelim yok. Bu noktada idealizmi olan, kendini göstermiş olanlarla bu işi yürüteceğiz. Biz neticeyi nerede daha çabuk alacağız buna odaklanmamız lazım. Doktoralı yetişmiş insanımızın sayısını ne kadar artırırsak bu yarışmada o kadar iyi yerde yer alırız. Üniversitelerimiz kendisine tahsis edilen kaynaklar bakımından dünyada iyi bir yerdedir.

"Üniversitelerimiz ellerindeki kaynakları,i yetkileri en doğru şekilde kullanarak Türkiye'nin kalkınmasına katkı verdikleri oranda güçlenecektir. Teknolojinin gelişmesine adamış yönetimlerle arzu ettikleri seviyeye ulaşacaklarına eminim.  

"Ben siyaset olarak ülkemin başımdaki bir yönetici olarak varım. Sizler ise ilim ve irfanın temsilcileri olarak varsınız. Bizlerle bütünleşirseniz o zaman vatansever bir toplum yetiştirir ve ülkemizi uçururuz."