Gündem

"Erdoğan madem anketlere güvenmiyor, 'o' tespitini hangi veriyle yapıyor?"

Erdoğan, “Anketler falan, bunlara pek güvenim kalmadı” demişti

26 Şubat 2019 09:00

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP ile MHP seçmenin konsolidasyonu hakkında yaptığı tespitle, "Anketlere güvenmiyorum" açıklamasını birlikte değerlendirdi. Zeyrek “Madem anketlere güvenmiyor, ‘maalesef hala istediğimiz konsolidasyon olmuş değil' tespitini hangi veriyle yapıyor?” diye sordu.

Erdoğan Denizli'de yaptığı konuşmada, “…Teşkilatlarımızdan üyelerimize, AK Parti’ye ve Milliyetçi  Hareket Partisi’ne gönül vermiş kardeşlerime, herkese diyorum ki aman ha içinizde  bir olun, beraber olun, iri olun, kardeşliğinize gölge düşürmeyin ve hep birlikte  Türkiye olun. Çünkü maalesef hala istediğimiz konsolidasyon olmuş değil, bunu  başarmamız lazım.” demişti. 

Bu konuşmadan 2 gün sonra bir TV kanalında konuşan Erdoğan, “Anketler falan, bunlara pek güvenim kalmadı” ifadesini kullanmıştı. 

Zeyrek, Erdoğan'ın bu iki açıklamasını birlikte değerlendirdi; “Madem anketlere güvenmiyor, ‘maalesef hala istediğimiz konsolidasyon olmuş değil' tespitini hangi veriyle yapıyor?” sorusunu gündeme getirdi. Sözcü yazarı yazısının devamında şunları kaydetti: 

Büyük ihtimalle, hem kendi gözlemleri, hem yakın çalışma ekibinin ve AK Parti teşkilatlarının seçim bölgelerinden, sokaklardan aktardığı izlenimleri dikkate alıyor.
Benim şahsi gözlemim, CHP'nin İzmir ve Ankara'yı alacağı, İstanbul'u alamasa da Ekrem İmamoğlu'nun büyük çıkış yapacağı yönündeydi.
Ancak, AK Parti'yi yakından izleyen meslektaşlarımla sohbet ederken dinlediğim tablodan, benim tahminimin AK Parti açısından iyimser olduğu sonucunu çıkardım.
Söylediklerine göre AK Parti'ye gelen bilgiler Antalya'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in bu seçimde el değiştirebileceğini gösteriyordu. Bunun en büyük gerekçesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “maalesef hala istediğimiz konsolidasyon olmuş değil” diye özetlediği, iki partinin tabanında istenilen düzeyde birleşmenin olmamasıymış.
“Konsolidasyon” sözcüğünün TDK'nın sözlüğündeki anlamı ışığında bu bilgileri alt alta koyarsanız, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Cumhur İttifakı sözcülerinin her gittikleri yerde CHP-İYİ Parti ittifakını HDP, PKK ve FETÖ ile ilişkilendirmesinin ve “beka”kavramını tekrarlamasının son derece anlamlı olduğunu görürsünüz. Neticede, konsolidasyon “benzer durumda olanlar” arasında olur ve AK Parti ile MHP tabanlarının benzerliği bu söylem üzerinde ortaya çıkıyor. Erdoğan'ın güvenmediğini söylediği kamuoyu araştırmacıları da MHP ve İYİ Parti tabanından oy çekebilmek için HDP ve terör ile ilişkilendirme söylemin sürdürülmesini öğütlüyor.