Gündem

Erdoğan, 3600 ek gösterge detaylarını açıkladı: "Ülkemizde enflasyon değil fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır"

"Türkiye'deki sorunların asıl sebebi enflasyon değildir" diyen Erdoğan, "faizi düşürmeye devam edeceğiz" çıkışı yaptı

06 Haziran 2022 17:35

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm memurları ek göstergelerinde 600 puan artış olacak" duyurusunu yaparken, artışla ilgili detayları açıkladı. Erdoğan, ''Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600'den 4400'e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2200'den 3000'e çıkacak'' dedi. 

 Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Enflasyon, faiz ve hayat pahalılığı tartışmalarına değinen Erdoğan, 'Türkiye'de enflasyonun değil, hayat pahalılığının olduğu görüşünü' savunurken, "Bu iktidar faizi arttırmayacaktır, tam aksine faizi düşürmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayın'nda yaklaşık 2 saat 30 dakika süren toplantının ardından Erdoğan açıklamasından satır başları şöyle: 

"Türkiye artık siyasi ve güvenlik önceliklerini bizzat kendisi tayin eden ve uygulayabilen bağımsız bir ülkedir.

Daha düne kadar bize yapamazsınız dedikleri ne varsa yaptık. Bize altından kalkamazsınız dedikleri ne varsa altından kalktık ve daha fazlasını yapmayı sürdürüyoruz. Türkiye ayaklarına vurulan prangaları sökmüş, mazisine konmuş ipotekleri kaldırmış bir ülkedir. Nüfusumuz yüzde 30 artarken, istihdamı yüzde 42 artırmayı başardık. Etki alanımızı genişleterek ülkemizi geleceğe hazırladık.

Biz ne yaptığımızı iyi biliyoruz. Nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi iyi biliyoruz. Milletim gönlünüferah tutsun. Çektiğimiz her sıkıntıya değecek parlak bir gelecek bizi bekliyor.

"Yeni sektörler, yeni istihdam alanları oluşturuyoruz"

11 yıl önce 2023 hedeflerimizi açıkladığımızda yine birileri dudak bükmüş, yine bizi eleştirmişti. 2053 vizyonumuzu somut hedeflere dönüştürecek adımları titizlikle yürütüyoruz. Birileri sadece çevre adına salon toplantıları yaparken, sokakları yakıp yıkarken, biz evlatlarımıza yeşil bir ülke bırakacak çalışmaları yaptık.

Hedefimiz Evliya Çelebi'nin bir sincabın Edirne'den Kars'a toprağa ayak basmadan ağaçtan ağaca zıplayarak gidebildiği Anadolu tasvirini hayate geçirebilmektir. Eğitimde önümüzdeki dönemden itibaren yeşil dönüşüm hamlesinin müfredata girmesini sağlıyoruz. İklim elçileri ile gençlerimizi uzman düzeyinde yetiştirerek sürece dahil ederek, yeni sektörler, yeni istihdam alanları oluşturuyoruz.

"Türkiye'deki sorunların asıl sebebi enflasyon değildir"

Biz gençlerimiz ile 2053 vizyonumuz için çalışmaya devam ediyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında bizimle olan her bir vatandaşımıza şükranlarımı sunuyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz yolunda zerremiskal katkısı olan kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye'nin geldiği yol özellikle bunu yol ayrımı kabul edecek olursak ekonomi programı olmuştur. Bizim programımızın esasını hattı müdafha yoktur sathı müdafaa vardır oluşturuyor. Enflasyon bir sorundur ama Türkiye'deki sorunların asıl sebebi tek başına bu başlık değildir. Eğer öyle olsaydı geçmişteki ekonomi programları ile bu sorun çözülmüş olurdu.

"Enflasyon değil, hayat pahalılığı vardır"

Yüksek faizle asıl kazanan bir avuç tuzu kuru kesim, kaybeden üretimin düşmesi ile geleceği kararan milyonlardır. Dünya genelinde 136 ülkenin Merkez Bankası enflasyon oranının altında faiz uyguluyor. Ülkemizde teknik olarak bir enflasyon değil, hayat pahalılığı vardır.

Uluslararası kuruluş başkanları bile açıkça faiz ve enflasyonla ilgili ezberlerin bozulması gerektiğini söylüyor. Tıpkı kamu borçları gibi vatandaşlarımızın borçları da diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde.

"Faizi düşürmeye devam edeceğiz"

Bizde talep kaynaklı bir fiyat artışı yok. Üretimde de bir sıkıntıyla karşı karşıya değiliz. Vatandaşlarımızın bir kısmı hala yatırımlarını döviz cinsinden yapmakta ısrar ediyor. Ülkemize döviz girişini sağlayacak yeni yöntemler geliştiriyoruz. Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faizi artıracaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz.

Aslında yanı başımızda bir savaş patlak vermeseydi, bu düzelmeleri insanlarımız salgın sonrası görmeye başlayacaktı. Ücretlilerin gelir kaybını gidererek insanlarımızın üzerine kalıcı yükler binmesini engelleyeceğiz.  Önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren vatandaşlarımız attığımız adımların sonuçlarını görecek. Bir yandan fiyat artışlarını durduracak, bir yandan milletimizin gelir kaybını azaltacak çalışmaları yapıyoruz.

3600 ek gösterge 

Kabine çalışmalarımızla bağlantılı bazı hususları sizlerle paylaşmak istiyorum. Memurlarımızın Ek Gösterge düzenlemesiyle ilgili çalışmayı tamamladık. Meclisimizin takdirine sunacak safhaya getirdik. Bu konu ilk gündeme geldiğinde öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlilerimize Ek Göstergelerini 3600'e çzıkarma sözü vermiştik.

Ancak sadece bu kesimlerde artışın memurların arasında adaletsizliğe yol açacağını gördük. Şartlarımızı zorlama pahasına tüm memurlarımızın ek göstergelerinde 600 puanlık yükseltmeye gittiğini kararlaştırdık.

Ülkemizde 5,3 milyon kamu görevlimizin tamamı yılbaşından itibaren bu düzenlemeden yararlanacaktır. Birinci dereceye gelmiş olma şartıyla söz verdiğimiz tüm meslek grubundaki hak sahipleri 3600 Ek Göstergeye yükseltilecektir.

Ek Gösterge düzenlemesi memurlarımızın mevcut maaşlarda küçük de olsa artış sağlamasının ötesinde asıl emekli ikramiye ve maaşlarda ciddi kazanımlar getiriyor.

Yapılan artıştan halen emekli olan kamu görevlilerin maaşlarına yansıtılacaıktır. Mülki irade amirleri başta olmak üzere yaptıkları işle özlük hakları arasındaki makas açılan kamu görevlileriyle ilgili iyileştirici düzenlemeyi bu kapsamda gerçekleştireceğiz.

Türkiye'nin demokratik hukuk devleti niteliğini güçlendirmek için kesintisiz şekilde sürdürdüğümüz reformaları 24 maddeden oluşuyor. Teklifte hakim ve savcı yardımcılığı sistemi getirirek, 3 yıllık temel öğretim ve son eğitim süreciylebu ünvanların kazanılması ön görülüyor.

Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3 bin 600'den 4 bin 400'e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2 bin 200'den 3 bine çıkacak."