Gündem

Erdoğan'dan kadın üniversitesi talimatı: YÖK başkanına hatırlatıyorum, çalışmanı buna göre yap

03 Temmuz 2019 18:14

Uluslararası öğrenciler mezuniyet töreninde konuşan Erdoğan, "G20 zirvesinde gördüm, Japonya'daki 800 üniversitenin yüzde 10'u kadın üniversitesi. Sadece kızlardan oluşuyor. YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye'de benzer bir adımı atmalı. Japonya'daki kızların oluşturduğu üniversite örneği ilginç. Lise yıllarında ülkemizde kız ve erkek liseleri vardı. Sonra karıştırdılar" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde konuştu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

1500 öğrenci kardeşimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum.

Ülkemizdeki üniversitelerden de ihtiyaçları daha fazla karşılaşayacak şekilde gayret göstermelerini bekliyorum. Hedefimiz uluslararası öğrenci sayımızı 2023 yılında 200 bine çıkarmaktır.

G-20 zirvesinde Japonya'daydık. Japonya'da 800 üniversitesi var. Bunlardan 80 tanesi kadın üniversitesi. Yani sadece kızlardan oluşuyor. 80 üniversitenin bu şekilde olması kreşten itibaren ilk orta lise ve ardından üniversite olmak üzere çok farklı bir yapıyı Japonya'da oluşturmuş durumdalar. Bütün bunlarla beraber bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye'de benzer bir adımı atmalı. Lise yıllarında ülkemizde kız ve erkek liseleri vardı. Sonra karıştırdılar. Şimdi yeniden bunları toparlama dönemine girmiş bulunuyoruz.

Şimdi alt yapıyı güçlendirme ve kaliteyi yükseltme zamanıdır.

Biz sizi ülkenize döndüğünüzde Türkiye'nin misyon şefleri olarak görmek istiyoruz.

Kardeşlik son nefese kadar devam edecek bir bağdır, hukuktur. Siz uluslararası öğrencilerimizle aramızda bir gönül köprüsü kurduğumuza inanıyorum. Öğrencilerimizden ve mezunlarımızdan beklentim, bu ülke ve birbirinizle olan temasınızı asla koparmayın.

Vicdanın, ahlakın, merhametin, adaletin hâkim olduğu bir küresel düzeni inşa edene kadar, hep birlikte durmadan, dinlenmeden çalışmalıyız. Ancak bu şekilde gelecek nesillere hayırla yâd edileceğimiz bir miras bırakabiliriz.