Gündem

Erdoğan’ın söz verdiği gençlere vergisiz cep telefonu uygulaması “usul ve esaslar” yayımlanmadığı için başlayamadı!

Uygulamaya göre gençler, telefonu veya bilgisayarı normal satış fiyatından satın alıp daha sonra vergi iadesi başvurusu yapacak

03 Kasım 2023 06:54

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden olan “Gençlere vergisiz telefon” uygulaması 1 Kasım itibarıyla başladı. Erdoğan, 26 yaşını doldurmamış bir öğrencinin 9 bin 500 TL’lik bir telefonu veya bilgisayarı bu uygulama ile 5 bin TL’ye alabileceğini söylemişti. Ancak usul ve esaslar halen yayımlanmadığı için teknoloji mağazaları satışa başlayamadı. Çünkü uygulamaya göre gençler, telefonu veya bilgisayarı normal satış fiyatından satın alıp daha sonra vergi iadesi başvurusu yapacak. Bu iade sürecinin nasıl yapılacağı ise henüz belli değil.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, mali müşavirler normal şartlarda vergi iadelerinin aylar sürdüğünü belirterek “Teknoloji çağındayız. Gençlere bayiden vergisiz telefon satılabilirdi” dedi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Sekreteri Yahya Arıkan, “Normal şartlarda iade süreci en az birkaç ay sürer. Ben bu uygulamada da ertesi gün bir iade yapılacağını düşünmüyorum. Başvurular büyük ihtimalle internetten yapılır aksi takdirde vergi daireleri bu yükü karşılayamaz zaten” dedi.

TIKLAYIN - Vergisiz telefon satışı şartları: İşte 9 bin 500 lirayı aşmayan telefon modelleri