Gündem

Erdoğan'ın, "Mantıda Kayseri, pastırmada Kastamonu" sözleriyle başlayan 'pastırma' tartışması için gurmeler ne dedi?

05 Aralık 2019 09:37

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Mantıda Kayseri, pastırmada Kastamonu” sözleri sonrasında başlayan 'pastırma' tartışması sürüyor. Erdoğan'ın bu sözleri Kayserili ve Kastamonulu pastırmacıları bölerken, tartışmaya gurmeler de katıldı. 

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, Günaydın Et ve Restoranlar Grubu kurucu ortağı Cüneyt Asan, "Pastırmanın ana vatanı Kayseri’dir. Ancak pastırmaya artan talep nedeniyle Kayseri’de geleneksel yöntemlerden uzaklaşılarak fabrikasyona kayanlar oldu. Fabrikasyon üretimden gelene de pastırma demek zor. Kastamonu ise son yıllarda pastırmada daha fazla öne çıkmaya başladı" derken; Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Gastronomi İhtisas Başkanı Ömer Kartın da, "Kayseri pastırmasına bir tık daha yakınım" dedi.

Yemek araştırmacısı ve gastronomi yazarı Aylin Öney Tan da, "Ben bu tip ürünleri tek bir kentin sahiplenmesine karşıyım. Ancak Kastamonu’da hâlâ geleneksele yakın bir üretim olduğu için ilgi çektiğini söyleyebiliriz. Hatta tartışmayı bir tık ileriye götürsek Afyon pastırmasının coğrafi işaret aldığını söyleyelim. Burada da çok güzel pastırmalar bulunabiliyor" görüşünü belirtti.

Kastamonu ile Kayseri'nin pastırma üretimindeki farkları sıralayan Gurme yazar Mehmet Yaşin de, "Bence bu lezzet kavgası sürüp gider. Ancak her iki tarafın da haklı yanları olduğunu söyleyelim" dedi. Yaşin farkları şöyle sıraladı:

“Kayseri pastırmaları yıllardan beri Karpuzatan mevkiinde kurutulur. Kastamonulular ise Ilgaz’dan esen rüzgârın ete lezzet kattığına inanırlar. Türkiye’ye pastırma yetiştirme telaşına kapılan Kayserili üreticiler, etleri rüzgâr yerine artık fırınlarda kurutuyor. Oysa Kastamonu pastırması ancak kentin ihtiyacı kadar üretilir.  Kurutma işleminde asla fırın kullanılmaz. Pastırmaya tadını veren çemendir. Kayserililer çemen konusunda rakip tanımazlar. Kastamonulular ise dünyanın en lezzetli sarmısaklarından biri olan Taşköprü sarımsağına güvenirler. Kastamonulular makine ile dilimlenmiş pastırmaya pek yüz vermezler. Kayserililer elle doğramayı pek umursamazlar."

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması, Kayseri ve Kastamonulu pastırmacıları böldü