Gündem

Erdoğan'ın "Hatay" açıklaması tepkilerin odağında: Kim ne söyledi?

Özgür Özel: Hatay'a siyasi şantaj yapıyor olmasının ayıbını Hataylılara havale ediyorum

05 Şubat 2024 11:36

T24 Haber Merkezi

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı alan Hatay’a, depremin yıl dönümü öncesi giden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, aday tanıtım toplantısında mevcut başkan ve CHP’den yeniden aday olan Lütfü Savaş yönetimi ile CHP’li yönetimlere isim vermeden yüklenmiş ve, kentin AKP yönteminde olması gerektiği sinyali vererek, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı" ifadelerini kullanmıştı. Bu sözleri "gözdağı" olarak algılanan Erdoğan'a muhalefetten tepkiler yükseldi.

Cumhur İttifakı'nın Hatay İlçe Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, şunları söylemişti:

"Hatay Büyükşehir'de Cumhur İttifakı adayı olarak Mehmet Öntürk kardeşimizi kamuoyumuzla paylaştık. Mehmet kardeşimizin Hataylıların teveccühüne mazhar olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Hatay, kamu yatırımlarını noksansız alsa da yereldeki vizyon eksikliği nedeniyle potansiyelini açığa çıkmakta zorlanan şehrimiz. Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı. Şu anda Hatay'daki mevcut yerel yönetim, maalesef şu deprem olayından sonra ‘bad-el harab-ül Basra’ oldu. Nerede belediye başkanı? Yok.

İşte şimdi, 31 Mart akşamı yeni bir dönemi, ben inanıyorum ki Mehmet Öntürk kardeşim ve ekibiyle ayağa kaldıracaktır. Hatay, iş ve icraat yerine laf üreten CHP zihniyetinin elinde adeta heder oldu. Sizlerin de güçlü desteğiyle 31 Mart'ta Hatay'da yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız. Elele, gönül gönüle vererek Hatay'ın hizmet ve eser siyaseti hasretini 56 gün sonra bitireceğiz. Belediyecilikte Hatay'ın da her anında hep yanında olacak belediye başkanlarıyla yönetilmesini temin edeceğiz."

TIKLAYIN - Erdoğan'dan seçim öncesi Hataylılara 'gözdağı': Merkez yerel el ele vermezse, o şehre bir şey gelmez; Hatay'a geldi mi?

Özgür Özel: Hatay'a siyasi şantaj yapıyor olmasının ayıbını Hataylılara havale ediyorum

"Hatay'a siyasi şantaj yapıyor olmasının ayıbını Hataylılara havale ediyorum" diyen  CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan'ın tepki çeken sözleri için, "Diyor ki 'Benim partimden bir belediye başkanı olmadığı için ben Hatay'ı hizmetsiz bıraktım, seçmezseniz yine getirmem.' Yalan da söylüyor. Kendi belediyelerinin olduğu yerde de sorunları çözmüş değil. Siyasi şantaj yapıyor ve oy istiyor. Ben bunu bütün milletimize şikayet ediyorum. Bilhassa AK Parti'ye oy veren vicdan sahibi insanlara havale ediyorum. Depremzedeye tehdit olur mu, böyle vicdan olur mu! Recep Tayyip Erdoğan'ın kalbinin yerinde taş olsa bu laf edilmez... Olmaz olsun senden gelecek hizmet. Yazıklar olsun! Bir insanın gözü bu kadar nasıl döndü gerçekten inanmıyorum! Kalbinin yerinde taş var demek ki bu adamın!" ifadelerini kullandı

Lütfü Savaş: Hatay halkı hiçbir zaman mahzun değildir, şantaja boyun eğmez

Erdoğan'ın bu sözlerine gelen ilk tepkilerden biri mevcut Belediye Başkanı ve CHP adayı Lütfü Savaş'tan geldi. "Bugün İstanbul'da, İzmir'de, Ankara'da deprem olsa Hatay'da yaşananları mı yaşayacağız? Şunu bilmek lazım ki hepimiz bu ülkenin öz evlatlarıyız." diyen Savaş, Erdoğan'a yönelik şunları söyledi:

"Biz, 24 bin civarında insanımızı kaybettik. Bu acımızla bir yıldır yaşarken, bütün dertlerimizle boğuşurken hepimizin cumhurbaşkanı olduğunu düşündüğümüz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’da daha birleştirici, bütünleştirici ve herkese eşit bir yaklaşımla herkesin hakkını dağıtıcı bir konuşma ve eylemler zincirini yapmasını beklerdik. Bu konuşma üzüntüyle karşılanmıştır. Hatay’da çok daha fazla üzüntüyle karşılanmıştır. Hatay halkı hiçbir zaman mahzun ve garip değildir. Şantaja boyun eğmemiştir. Ayrıca Hatay halkı hiçbir zaman Fransızların da tehdidine boyun eğmedi. Ondan önce de tehditlere boyun eğmedi. Ondan sonra da eğmedi, bundan sonra da eğmeyecektir."

Kemal Kılıçdaroğlu: Sen kimi tehdit ediyorsun?

Tepki veren isimlerden Kemal Kılıçdaroğlu ise sosyal medya hesabından Erdoğan'a yönelik “Hatay’ı SEN mahzun bıraktın, garip bıraktın. Sen kimi tehdit ediyorsun? Yedi düvele boyun eğmemiş bu millet senden mi korkacak! Sanma ki tehditle, şantajla, korkuyla bu millet sana boyun eğer. Bizim Can'ımız Hatay’da. Unutma 'Zulüm ile abad OLUNMAZ'” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN-Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Sanma ki tehditle, şantajla, korkuyla bu millet sana boyun eğer; bizim Can'ımız Hatay’da

CHP Hatay Milletvekili Kara: Hatay’a bakmadığınızın resmen itirafıdır

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise Erdoğan'ın sözlerini "itiraf" olarak değerlendirdi. Kara; “Kamunun kaynaklarını eşit ve adil bir şekilde vatandaşlara, yurttaşlara dağıtmadığınızı kendi ağzınızla itiraf ettiniz. ‘Bizden olursanız bize oy verirseniz, hizmet gelir’ demek istediniz. Bu Hatay’a bakmadığınızın gözlerinizi kapattığınızın resmen itirafıdır. Bu şantaja boyun eğmeyeceğiz" şeklinde konuştu

TIKLAYIN - CHP Hatay milletvekilinden Erdoğan'ın sözlerine tepki: Hatay’a bakmadığınızın, gözlerinizi kapattığınızın resmen itirafı!

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Seçmeni tehdit ederek sonuç almak gayreti içerisindeler

12punto’ya konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan ise Erdoğan'ın açıklamalarını "çok talihsiz bir açıklama" olarak değerlendirdi

Hatay’ın deprem bölgesindeki tek muhalif belediye olduğuna dikkat çeken Çalışkan, yaşananların iktidarın belediyeden intikam alması olduğunu vurguladı. Çalışkan şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı bunu irticalen mi söyledi yazılı metin miydi o konuda tereddütteyim. Yazılı metin ise demek ki danışmanlar tarafından ya Cumhurbaşkanı aldatılıyor. Veya bilinçli bir plan neticesinde böyle bir metin ortaya koymuş. Demek ki burada da seçmeni tehdit ederek sonuç almak gayreti içerisindeler."

CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent: Dip noktasındayız artık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerine bir tepki de CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent'ten geldi. Söz Sakarya'nın haberine göre; Taşkent, Hatay'ın cezalandırıldığının altını çizerek "Depremle yerle yeksan olmuş, acılarını bütün ülke, el birliğiyle sarmaya çalıştığımız Hatay'ı cezalandırdığını kendi ağzıyla itiraf eden bir Cumhurbaşkanı... Dip noktasındayız artık. Aklımızla, vicdanımızla, insanlık onurumuzla dalga geçenlere karşı bu çukurdan, bu dip noktasından hep birlikte çıkacağız." dedi.

Erdoğan, "Seçimin, depremin önüne geçmesine asla izin vermedik" demişti

Erdoğan 5 Şubat'ta Gaziantep İslahiye'deki deprem konutlarının teslim törenine canlı bağlanarak yaptığı konuşmada ise "Afet bölgesini hep gündemimizde tuttuk. Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermedik" demişti.