Ekonomi

Erdoğan'ın faiz açıklamasının ardından piyasalar dalgalandı, Türk Lirası değer kaybetti

18 Kasım 2020 14:36

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda konuştu. Piyasalar yarınki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına kilitlenmişken; Erdoğan'ın faize ilişkin açıklamalarının ardından Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti, döviz kuru 7.77'nin üzerine çıktı. Borsada ise bankacılık hisseleri sert dalgalandı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevinden alınıp yerine Naci Ağbal’ın atanması, ardından Berat Albayrak’ın istifasıyla boşalan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın getirilmesi ve Tayyip Erdoğan’ın ekonomi ve hukukta reform söylemiyle bir süredir piyasalarda bahar havası yaşanıyor. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 10’a yakın değer kazanırken, Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırıyor. Bu atmosferin oluşmasında Merkez Bankası’nın yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri yükselteceği beklentisinin etkisi büyük.

Gözler tam Merkez Bankası’nın kararına çevrilmişken, Erdoğan’ın bugün yaptığı açıklamalar piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu. TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan Erdoğan, faiz mesajı verdi. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Türk lirası dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederken, döviz kuru 7.77’nin üzerine çıktı. Borsada ise bankacılık hisseleri sert dalgalandı.

Erdoğan, ne söyledi?

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faize ilişkin açıklamaları şöyle:

Yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle üretim yapabilir miyiz? Mümkün değil. Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor. Aldığımız tüm kararlarda attığımız tüm adımlarda sizlerle kurduğumuz ortak akıldan faydalanıyoruz. Son 18 yıldır büyük mesafe kat ettiğimiz demokrasi ve kalkınma yolunda 365 oda ve borsamız lokomotif görevi gördü.

Birçok iş insanımızla konuştuğumda “Beni faiz batırdı” diyorlar. İnşallah bunları da tersine çevireceğiz. Önümüze çıkan engelleri aşarak hedeflerimize doğru yürümeye devam edeceğiz. Özellikle nakit akışından teşviklere kadar çok sayıda destek paketini hayata geçirdik.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Merkez Bankası kararı öncesi 'faiz' çıkışı: Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor