Gündem

Erdoğan'ın eski metin yazarı Aydın Ünal: AKP’li vekiller sokak köpekleri teklifine “ret” oyu verebilir; partideki bu ayrışma, kırılma anlamı taşıyacak

31 Mayıs 2024 11:13

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski metin yazarı ve Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal, AKP'nin sokak hayvanları yasa taslağına AKP'li bazı vekillerin ret oyu verebileceğini, bunun da parti içinde bir kırılma ve ayrışma yaşatacağı görüşünü aktardı. 

Ünal, yazısında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Gerek grup salonundaki alkışın tonundan, gerekse söylentilerden anladığımız, bir miktar milletvekili başıboş sokak köpekleriyle ilgili teklife kabul oyu vermeyebilir. Kuşkusuz hür iradeye sahipler; hiçbir baskı altında kalmadan oylarını kullanacaklar. Ancak yasanın reddedilmesinin, siyasi olarak, köpek meselesini de aşan bir boyutu olacağını da görmek gerekir. 

 Köpeklerin uyutulmasına karşı çıkanlar ise genellikle varlıklı, güvenlikli alanlarda yaşayan, sorunla yüz yüze gelmeyen, örneğin çocuklarını site içinde servise bindirip site içinde indiren, modern, Batılı, seküler özellikler gösterenlerden oluşuyor.

Şimdi AK Parti’nin bu en güçlü vasfı, köpek meselesiyle sınanacak gibi görünüyor. Eğer bir yol kazası olursa, AK Parti’nin siyaseti de tartışma konusu olacak. Açıkçası AK Parti’nin, böyle bir yol kazasının altından kalkması da çok zor olacak. 1 Mart partide bütünleşmeyi sağlamıştı, köpek meselesi üzerinden bir ayrışma ise kırılma anlamı taşıyacak."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Ne olmuştu? 

Türkiye’de hükümetin sokak hayvanları konusunda Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanması tartışmalara neden oldu. 

Hazırlanmakta olan yasa teklifinde, sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenilmemeleri durumunda “uyutulmalarının” öngörüldüğü öne sürülüyor.

Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen teklife, muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyor.

Konu geçen yaz gündeme geldiğinde bazı haberlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Avrupa’daki uygulamalar üzerinde çalıştığı iddia edilmişti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da o dönem, “Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz” demişti.

Veterinerler uyutma kararını uymayacaklarını açıkladı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), önümüzdeki dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağı belirtilen ve sokakta yaşayan hayvanların 1 ay içerisinde sahiplenilmemesi durumunda uyutularak öldürülmesini öngördüğü belirtilen yasa tasarısına uymayacağını açıkladı.

TIKLAYIN - Veterinerler "uyutma" yasasına uymayacak: Meslek yeminimize bağlı kalacağız

Erdoğan ayrıca, sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin yasa tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan bir başıboş köpek sorunumuz var. Toplumun çok büyük bir kesimi, bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarımızın başta çocuklarımız olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe, bu çağrıya, hatta bu çığlığa kayıtsız kalmamız düşünülemez" demişti.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan "sokak hayvanları" açıklaması: "Yakala-kısırlaştır-sal" metodu işe yaramadı; hayvanseverler sahiplenirse uyutmaya gerek kalmaz

Yazar ve sanatçılar imza topladı

158 yazar ve sanatçı, AKP'nin sokak hayvanlarının sahiplendirilmezlerse uyutulmasını öngören yasa taslağına karşı imza kampanyası başlattı. Yaşam savunucusu aydınlar, sokaktaki canlıların yanlarında olduklarını belirerek, “Toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin” görüşlerini aktardılar.

TIKLAYIN - 158 yazar ve sanatçıdan sokakta yaşayan hayvanlar için imza ve çağrı: Toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin!

Yasa taslağında "uyutma" maddesi kesinleşmedi

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'le Meclis gündemine gelmesi beklenen sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili yasa teklifine dair konuştu. Alçı, yazısında "Sokak köpekleri ile ilgili yapılmak istenen düzenleme nedeniyle siyasette normalleşme söylemi adeta rafa kalktı" ifadelerini kullandı. Güler, meseleye dair henüz halihazırda bir yazılı bir metin olmadığını ve medyanın konuyu yanlış aksettirdiğini söyledi.

TIKLAYIN - Abdullah Güler, Nagehan Alçı'ya konuştu: Kuduz riski taşıyan ve saldırgan olan, gözetim altında da düzelmeyen köpeklerin uyutulması gerekiyor

 AKP kaynakları, Meclis gündemine gelmesi beklenen sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili yasa teklifiyle tedbir almayan belediyelere yaptırım geleceğini söyledi. Kaynaklar, yaptırımların arasında belediyenin ödeneğinin kesilmesinin yanı sıra belediye başkanlarına da soruşturma açılma seçeneğinin bulunacağını belirtti.

TIKLAYIN - Kulis: Sokak köpeklerine ilişkin tedbir almayan belediyeye yaptırım yolda

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'nin sokak hayvanlarının uyutulacağına dair yasa taslağına ilişkin yeni detaylar paylaştı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in sadece saldırgan ve uyuz köpeklerin uyutulacağını açıklamasının ardından yasa taslağını paylaşan Babacan, “Uyutulacak hayvanların durumlarına göre seçileceğine” ilişkin metinde hüküm bulunmuyor." dedi.

TIKLAYIN - İddia: AKP'nin sokak hayvanlarıyla ilgili yasa taslağındaki "uyutma" maddesi ortaya çıktı

Yasa taslağına ilişkin tartışmalar sürüyor.