Gündem

Erdoğan'ın eski danışmanı: İstanbul’un kaybı mı ‘Ensar- Muhacir' politikasından vazgeçirdi?

"Ölümden, açlıktan kaçıp insanlığımıza sığınmış gariban mültecinin suçu ne?"

05 Mart 2020 10:07

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde basın danışmanlığını yapan Karar gazetesi yazarı Akif Beki, hükûmetin sığınmacı politikasını değiştirdiği görüşünü savundu. 

Beki, "İlk işaretleri, yerel seçim kayıpları sonrasında ortaya çıkmıştı.  Ülke genelinde apar topar bir ‘huzur operasyonu’ başlatılmış, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin kayıtlı oldukları iller dışında dolaşmalarına izin verme esnekliğinden vermeme politikasına geçilmişti. Daha önce şehre yığılmalarına göz yumulması, müsamahakar yaklaşılmasının İstanbul’u kaybettirdiği değerlendirmelerinden bağımsız  değildi. Varlıklarını dağınık ve gevşek tutmanın  göze batmalarına, onun da sosyal huzursuzluğu tırmandırarak sandığa yansıdığına ve İstanbul’un kaybedilmesinde etkili olduğuna kanaat getirilmişti." düşüncesini dile getirdi. 

Beki, "Mülteci memnuniyetsizliğinin iktidara siyasi bedel ödettirdiği, İstanbul’a mal olduğu analizi, ne kadar isabetliydi? Seçim  yenilgisinin bağlanacağı ölçüde yaygın bir hoşnutsuzluk var mıydı, ayrı tartışma konusu. Ancak Ensar-Muhacir kucaklaşmasının, çoğunluk nezdinde karşılık bulmadığı gibi bir sonuç çıkarıldığı muhakkak. Cumhurbaşkanı’nın, sokaktaki ‘mülteci tepkisi’yle örtüşen yeni söylemi de, bunu teyit ediyor. Gelişmeleri takip etmeyip eski durum üzerinden sağa sola ayar veren tambura takımına duyurulur; geride kalıyorsunuz, haberiniz olsun." ifadesini kullandı. 

Beki yazısında şunları kaydetti:  

Cumhurbaşkanı’nın yeni söylemi, düne göre daha gerçekçi. 

Fakat ‘mültecileri daha fazla beslememe’ söyleminin, mülteci düşmanlığını besleme tehlikesi de gözardı edilemez.

Ölümden, açlıktan kaçıp insanlığımıza sığınmış gariban mültecinin suçu ne?  

AB’ye patlaması amaçlanırken sokakta mağdur Suriyelilerin başına patladığına tanık olduğumuz tepkilerin kontrolü ve yönetilmesi de iktidarın sorumluluğunda.

Olguları inkarın, gerçeklerle ve onları aksettiren aynalarla kavganın faydası yok. 

İktidara da mültecilere de iyilik etmek istiyorsanız; iç düşmanlığı kaşımayı, nefret körüklemeyi, farklı düşünenlere dalaşmayı, korku salarak tartışanları susturmayı, eleştiriyi suçlaştırmayı bırakın da toplumsal realitemize uygun çözümler önerin. 

Yazının devamı için tıklayın