Gündem

Erdoğan’ın eski danışmanı Beki: Babacan'ın performansı genelde beğenildi

“Birikimi ve sevecenliğiyle popülaritesini arttırdığı izlenimini edindim”

28 Kasım 2019 08:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan Karar gazetesi yazarı Akif Beki, kurucusu olduğu AKP’den istifa eden ve yeni parti kurma hazırlığındaki Ali Babacan’ın canlı yayındaki konuşmasını yorumladı. Beki, Babacan’ın performansının genelde beğenildiğini ve popülaritesinin arttırdığı izlenimini elde ettiğini söyledi.

TIKLAYIN - Ali Babacan: Parlamenter sisteme geçmek, güçler ayrılığını tesis etmek gerekiyor


“Kuracakları partinin asaleten seçilmiş bir lideri olmayacak, o kadro hep boş tutulacak. Vekaleten atanmış gibi emanetçi bir 'lider naibi' olacak. Müştereken yönetilecek” diyen Beki, “AK Parti deneyiminden çıkardıkları en büyük ders bu gibi görünüyor” dedi.

TIKLAYIN - AKP’den Ali Babacan açıklaması: Dikkate değer yeni bir şey bulmak mümkün değil


 Beki yazısında şu ifadeleri kullandı:

Haklı sebeplerle, kontrolden çıkar korkusuyla yeni bir 'halk kahramanı' çıkarmaktan kaçınacaklar, ne ala da... Buna fazla odaklanarak acaba abartıyor, bir uçtan öbürüne mi savruluyorlar? 

Toplum gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun mu? Yeni siyasetten talep ve beklentileri karşılar mı? Ya bu model başsızlık, çift ya da çok başlılık gibi algılanırsa?

Hiyerarşik düzenlerini, tek adamlığa bir daha geçit vermemek üzerine kuruyorlar. Yersiz bir dikkat de değil.

Ama...Beşer bu, şaşar; kimse kendisini ebedi şef zannetmesin, krallık hakları iddia edemesin, ortak zaferleri tekeline alamasın diye birinci adamı baskılamak, aşırı kontrol altında tutmak doğru mu?

En güçlü markaları, en parlak yüzleri Babacan. Aşırı tedbir yüzünden kral koltuğunu münhal tutmak adına, Babacan'ı sözcülük ve koordinatörlükle sınırlandırılmış kral naibi gibi topluma sunmak, liderlik profilini düşürmez mi, göz doldurma performansını aşağı çekmez mi?

'Lider naibi' modeli, Filipinler'den ABD'ye dünyayı kasıp kavuran ucuz popülist şovmen modeline de bir panzehir. Özellikle entelektüel çevrelerde heyecan ve beğeniyle karşılanacaktır.

Fakat tutuk, çekinik konuşmanın sokakta, kalabalıklar üzerinde aynı etkiyi uyandıracağından şüpheliyim”

 

Yazının devamı için tıklayın