Gündem

Erdoğan'ın, "Esad rejimi ile alt düzeyde görüşülüyor" sözlerine Kalın'dan açıklama

"İstihbarat birimlerimiz temas kurmuşlardır ama bu rejimi tanıma anlamına gelmez"

05 Şubat 2019 09:42

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı, "Suriye ile alt düzeyde dış politika yürütülüyor," sözlerine açıklık getirdi. İstihbarat örgütlerinin görüşmeler yaptığını dile getiren Kalın, "Esed rejimi meşruiyetini yitirmiş bir rejimdir. İstihbarat birimlerimiz Türkiye'nin güvenliği çerçevesinde zaman zaman farklı merkezlerle, Şam da dahil, Haseke-Kamışlı'daki unsurlar da dahil temas kurmuşlardır. Ama bu rejimi tanıma anlamına gelmez" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ne Rusya’nın ne de bir başka ülkenin Suriye meselesinde Türkiye’ye baskı yapmasının söz konusu olmadığını" söyledi.

"Bir takım tekliflerde bulunabilirler ama baskı diye bir şey söz konusu olamaz. Suriye rejimi konusunda bizim tavrımız baştan beri net oldu" diyen Kalın şunları kaydetti:

"Biz Suriye’yle toprak bütünlüğü çerçevesinde güven ve istikrarını sağlayacak adımların atılması için Cenevre ve Astana sürecinde de bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. Birinci önceliğimiz bütün Suriye halkının Arap’ıyla, Kürt’üyle, Sunni’siyle, Alevi’siyle hepsini kucaklayacak onları barışçıl bir geleceğe taşıyacak bir yapıya kavuşturulması. Bize göre Esad rejimi meşruiyetini yitirmiş ve bu geleceği vadetmekten uzak olan bir rejimdir. Bu kadar insanın kanına girmiş bir rejimin böyle bir rol üstlenmesi mümkün değildir. Temas noktasına gelince Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişti, istihbarat birimlerimiz Türkiye’nin güvenliği çerçevesinde ve Suriye’de yürüttükleri operasyonların emniyeti ve selameti açısından zaman zaman farklı merkezlerle buna Şam’da dahil, Haseke ve Kamışlı’daki rejim unsurlarıyla bir takım temaslarda bulunabilirler bunda şaşılacak bir durum yok ama bu rejimin meşruiyetini tanıma anlamına gelmez bu operasyonel bir ilişkidir."