Gündem

Erdoğan'ın "Asla barışmam" dediği Sisi'nin 12 yıl sonraki ilk Türkiye ziyaretini gazeteler aynı manşetle gördü: Filistin için ortak duruş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında sarf ettiği "Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir" sözleri hatırlatıldı

05 Eylül 2024 10:17

T24 Haber Merkezi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine 12 yılın ardından ilk kez Türkiye'yi ziyaret etti. Yeni Şafak, Sabah, Hürriyet, Akşam ve Milliyet gazeteleri ziyareti,  "Filistin için ortak duruş" başlığıyla manşetlerine taşıdı. 

TIKLAYIN | Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 12 yıl sonra Ankara'da | İki liderden ortak mesaj: Diyaloğumuz üst seviyede, ilişkilerimizi güçlendireceğiz

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin 12 yıl sonra ilk kez Türkiye'ye gelişi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında iki liderin verdiği mesajlar gazete manşetlerine aynı başlıkla taşındı. İktidara yakın Yeni Şafak, "Filistin duruşumuz ortak"; Sabah, Hürriyet, Akşam ve Milliyet de "Filistin için ortak duruş" manşetiyle çıktı. 

Yeni Şafak, Sabah, Hürriyet

Gazeteler iki liderin görüşmesinin odağında Gazze'de yaşananlar ve Filistin olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısı esnasında sarf ettiği "Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. Soykırımın sona ermesi, kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor" sözlerini öne çıkardı.

Milliyet, Akşam

Mısır; Katar ve ABD ile birlikte Hamas ile İsrail arasında yürütülen dolaylı ateşkes ve rehine takası anlaşması müzakerelerinde arabuluculuk rolü üstleniyor. Ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu rolü vurgulamış ve Türkiye'nin de bu sürece Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı vasıtasıyla destek verdiğini söylemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat'ta Kahire'ye yaptığı ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında da Gazze'de Türkiye-Mısır iş birliğini vurgulamış ve "Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz. Orta vadede Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için de Mısır'la birlikte çalışmaya hazırız" demişti. 

TIKLAYIN | Erdoğan ve Sisi'den tarihî buluşma: Bizzat karşılama, Saray balkonunda poz, aynı makam aracında yolculuk ve "Rabia"lı uğurlama...

Türkiye-Mısır ilişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıl sonra ilk kez geçen 14 Şubat'ta Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmiş ve Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmüştü. 2013'te Sisi liderliğinde yapılan darbeden sonra Türkiye-Mısır ilişkilerinde gerilim çok yükselmiş hatta Mısır ile gerginlik AKP'nin siyasi söylemine de etki etmişti. Sisi'ye sık sık "katil" diyen Erdoğan'ın ikonikleşen "Rabia" sembolü de Mısır'da darbeye karşı direnişin sembolü olduğu için kullanılmaya başlanmıştı. 

Hatta Erdoğan bir adım daha ileri giderek 31 Mart 2019 yerel seçimlerine giden süreçte CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nu Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye benzetmiş ve “Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?" ifadelerini kullanmıştı. 

Aynı süreçte Erdoğan, Sisi ile kendisini barıştırmak isteyenler olduğunu iddia ederek "Asla kabul etmiyorum, etmem de. Halkın yüzde 52 oyunu almış olan Mursi'yi ve arkadaşlarını mahkum eden bir kişiyle karşı karşıya gelmem" demişti. 

İki ülke arasında ilişkileri yeniden geliştirilmesi çabaları, Türkiye'nin dış politikada gündemine normalleşme süreçlerini aldığı 2021 yılında başladı. Türkiye aynı dönemde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile de normalleşme süreçlerini başlattı. 

2021 yılının mayıs ve eylül aylarında iki ülke arasında ilk kez anlaşmazlıkları çözmek için keşif amaçlı görüşmeler gerçekleştirildi. 2022'nin Nisan ayında Müslüman Kardeşler’in yayın organı Mekameleen TV, "mevcut koşullar nedeniyle" Türkiye'deki yayınlarını sonlandırdığını duyurdu.

Haziran 2022'de ilişkilerin bozulmasından sonra ilk kez bir bakan Türkiye'den Kahire'ye gitti; dönemin Hazine ve Maliye Başkanı Nureddin Nebati, İslam Kalkınma Bankası'nın yıllık toplantısına katıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sık sık "katil", "zalim" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin en net sinyali olarak Kasım 2022'de Katar'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nın açılışında bir araya geldi; ikili 2012'den beri ilk fotoğrafını verdi. 

Daha sonra normalleşme sürecinin ilk büyük resmî adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen şubat ayında gerçekleştirdiği Kahire ziyareti oluşturdu. İlk ziyareti Erdoğan gerçekleştirdi ve görüşme tarihinin 14 Şubat olarak seçilmesinin bile sembolik bir anlamı olduğu iddia edildi.