Gündem

Erdoğan'ın "Artık Atatürk Kültür Merkezi demiyorum, biz orayı opera binası olarak hazırladık" sözlerine tepki: "Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşıyor"

28 Şubat 2021 07:34

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atlas Sineması açılışındaki, "Ben artık Atatürk Kültür Merkezi demiyorum çünkü biz orayı bir opera binası olarak hazırlamış durumdayız" açıklaması tepki çekti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, “Atatürk ve Cumhuriyetin kuruluşu itibarıyla oluşturulan ve Atatürk’ün isminin verildiği aslında her yere müdahale ediyor. Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşıyor." görüşünü savundu. 

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak ve Kayhan Ayhan'ın haberine göre, Köymen, "Kendi muhafazakâr düşünce yapısını ve davranış biçimini doğrudan doğruya kent mekânları üzerine nakşediyor. Yaptığı, kent mekânlarında Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşmak. Türkiye’deki bireylerin sosyokültürel düzeyini, kentleşme bilincini arttırabilmek için bir dizi çalışmanın parçasıdır kültür merkezleri. Cumhuriyet değerleridir. Aslında aydınlanmanın öncüsü olarak bu kültür merkezleri kullanılmıştı. Aydınlanmayla ilgili bir derdi var. İsim üzerinden de bunu yapıyor. Atatürk Kültür Merkezi, doğrudan doğruya Atatürk’ün devrimci duruşu ve sanata verdiği önemin bir yansımasıdır. Bununla da hesaplaşmaya çalışıyor.” ifadesini kullandı. 

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar şu değerlendirmeyi yaptı: 

“AKM, simgelediği modernite ve Cumhuriyet değerleriyle birlikte Taksim Meydanı’nın tamamlayıcı bir parçası. Sadece yapısı ve işleviyle değil, ismiyle de İstanbul’un hafızasında ve kimliğinde tartışılmaz bir konumda. Bu konumdaki bir kent simgesinin ismini değiştiremezsiniz. Toplumsal bir kabul olmadan bu tür bir değişikliğin karşılığı yoktur, tartışmaya bile gerek yok.”

Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Rengim Gökmen:

“Cumhurbaşkanının o sözü benim de dikkatimi çekti. Ama pek anlamadım. Bundan sonra oraya Atatürk Opera Binası dememiz mi isteniyor, bilmiyorum!”